Rellen voor vuren

Wat doet Den Haag met vreugdevuren? 'Je moet je niet laten chanteren'

17 oktober 2019 12:42 Aangepast: 17 oktober 2019 14:00
Schade op de Boulevard door het grote vreugdevuur op het strand. Beeld © ANP

Burgemeester Krikke is afgetreden, maar nog steeds zijn de ogen van Den Haag vandaag gericht op het raadsdebat over de vreugdevuren. De vraag die op tafel ligt: kunnen de vreugdevuren dit jaar wel doorgaan? En zo niet, wat is het alternatief?

Waarnemend burgemeester Johan Remkes begint zijn eerste raadsvergadering met een zwaarbeladen onderwerp. De vreugdevuren liepen afgelopen jaarwisseling uit de hand. Door de toevoeging van dieselvaten en het schenden van de vooraf gemaakte afspraken, trok een vonkenregen over Scheveningen. Dit nooit meer, was de conclusie van de gemeenteraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Raad is verdeeld

Die raad praat vanmiddag over hoe het dan wel moet. De grootste partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wil de traditie door laten gaan. "Het is belangrijk voor de mensen aan de kust. De risicoloze samenleving bestaat niet, maar je moet risico's beheersbaar maken", zegt fractievoorzitter Arjen Dubbelaar. Hij wil dat de gemeente alles in het werk stelt om de vreugdevuren veilig te laten doorgaan dit jaar. 

Voor de Haagse Stadspartij is het knip en klaar: "We slaan de vreugdevuren een jaartje over", zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller. CDA, PvdA en Partij voor de Dieren willen eerst garanties dat het evenement veilig kan plaatsvinden en dat de natuur en het milieu geen schade ondervinden. Anders: geen vreugdevuren. 

Wat zijn de vreugdevuren?

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren 80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel?

De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.

Marnix Eysink-Smeets was in de jaren 80 hoofdinspecteur bij de politie Den Haag. Volgens hem is doorgang van de vuren nog geen zekerheid. "Je kan niet doen alsof er niks gebeurd is. Er moeten stevige gesprekken worden gevoerd. Je moet je niet laten chanteren, 'als we het niet doen, dan krijgen we ongeregeldheden'." 

Tientallen gewonden en miljoenenschade

Bij de politie zag Eysink-Smeets iedere jaarwisseling de heftigheid van de rellen die plaatsvonden in de wijk. "In die tijd was Den Haag bijna een burgeroorlog. Je had de kerstbomenjacht, vuren, plunderingen. Het was een kat- en muisspel tussen politie en burgers. De laatste keer vielen er 35 gewonden en was er voor miljoenen aan schade." 

Uitgebrande autowrakken na de jaarwisseling van 1989 in Den Haag Uitgebrande autowrakken na de jaarwisseling van 1989 in Den Haag

Na de komst van de vreugdevuren op het strand werd het rustiger in de wijken. Rellen zoals ze die daarvoor kenden, gebeurden niet meer. Maar blijft dat ook zo als de vreugdevuren dit jaar niet mogen doorgaan? "Die rellen waren toen. Dat wil niet zeggen dat dat nu weer gebeurt", zegt Eysink-Smeets. 

Kerstboomverbrandingen in Den Haag Kerstboomverbrandingen in Den Haag

Een alternatief voor de vreugdevuren is er nog niet. Partijen in de raad willen daar ook nog niet op vooruitlopen. De organisaties van de vreugdevuren hebben een concept klaar om in te dienen voor een vergunning. Toch moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met die vergunningsprocedure. 

De tijd dringt

Als de vergunning eenmaal is verleend, kunnen omwonenden en andere belanghebbenden binnen zes weken nog bezwaar maken tegen de vergunning. Het is met nog tien weken tot aan de jaarwisseling kortdag voor de organisaties van de vuren om hun evenement te organiseren.

Niet alleen omwonenden, maar ook natuur- en milieuverenigingen kunnen bezwaar maken vanwege de effecten van de vreugdevuren op bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof en stikstof. 

Animatie: zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens de afgelopen jaarwisseling volledig uit de hand liep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore