Reanimatie na de finish

Fitte Jolien (24) kreeg hartstilstand na loopwedstrijd: 'Kan iedereen gebeuren'

16 oktober 2019 15:35 Aangepast: 07 november 2019 16:19
De finish van Jolien vlak voordat ze een hartstilstand kreeg Beeld © Jolien van Herwaarden

Jolien is jong, fit en had goed getraind voor de Tilburg Ten Miles. Ze liep hem al vaker en was dit jaar van plan een scherpe tijd neer te zetten. Toch ging het dit keer gruwelijk mis na de finish.

Jolien van Herwaarden was nog 23 toen ze op 1 september dit jaar meeliep in de 'Tilburg Ten Miles', een hardloopwedstrijd over iets meer dan 16 kilometer. "Het was een dag als alle andere eigenlijk", zegt Jolien. "Ik voelde me goed en had zin om te lopen. Ik had de wedstrijd al vaker gelopen en wist dus wat me te wachten stond. Ik had daarom nooit verwacht dat dit kon gebeuren."

Trok nog een sprintje

Ondanks de warmte, het was zo’n 25 graden, ging het erg goed bij Jolien. Ze liep inderdaad, zoals de bedoeling was, een erg snelle tijd: onder de 1 uur en 20 minuten. "Op het filmpje dat van me gemaakt werd bij de finish, was te zien dat ik nog een sprintje trok aan het einde. Dat was toch wel een teken dat ik me goed voelde."

Enkele meters na de finish ging het mis. Jolien zakt uit het niets in elkaar. Een van de hulpverleners zag het gebeuren en rende erop af. Hij voelde dat Jolien een lage hartslag had en waarschuwde andere hulpverleners.

Vandaag is het World Restart a Heart Day

Deze dag is vorig jaar in het leven geroepen en wordt onder andere door het Rode Kruis en het Europees Parlement gesteund. World Restart a Heart Day is in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor het belang van reanimeren.

In Nederland krijgen iedere dag 35 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het kan iedereen overkomen. Omstanders zijn dan de eerste die ter plaatse zijn. Hoe sneller gehandeld wordt, hoe groter de kans op overleven.

"Als er binnen zes minuten gehandeld wordt, gaat de overlevingskans met 50 procent omhoog. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze moeten reanimeren", zegt Naomi Nolte van het Rode Kruis.

Ze herinnert zich weinig

Door de hartstilstand kregen de hersenen van Jolien enige tijd geen zuurstof. Ze kan zich daardoor niet zoveel herinneren van wat er gebeurd is. "Door foto’s kan ik nog herinneren dat ik in het startvak stond, vanaf daar heb ik alles van verhalen gehoord."

"Op de brancard kreeg ik een circulatiestilstand. Daardoor werd ik gelijk naar de reanimatietent van het Rode Kruis gebracht. Mijn hart had nog wel een ritme, maar pompte geen bloed meer rond. Toen begon ik te gaspen, dat is het moment dat je naar je laatste adem gaat happen. In de tent werd ik gelijk gereanimeerd."

Stapje voor stapje beter

In totaal duurde het drie minuten vanaf het moment dat Jolien viel, tot het moment dat ze werd gereanimeerd. "Ik kan wel zeggen dat ik nog leef door het snelle handelen van de hulpverleners van het Rode Kruis, anders had ik hier echt niet meer gezeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'

Jolien heeft anderhalve week in het ziekenhuis gelegen, waarvan drie dagen op de intensive care. Nu gaat het stapje voor stapje beter met haar. "Ik heb nog wel dagelijks last van hoofdpijn en concentratieproblemen en ik ben snel moe. Maar ik ben vooral blij dat ik dit verhaal na kan vertellen."

Het moment dat Jolien weer naar huis mag Het moment dat Jolien weer naar huis mag

Volgende week gaat Jolien beginnen met fysiotherapie om haar conditie op peil te krijgen. Nu heeft ze nog moeite met de alledaagse dingen, zoals een wandeling naar de supermarkt. Samen met de fysiotherapeut gaat ze kijken waar haar grenzen liggen.

Vertrouwen in eigen lichaam terug

"Volgens de dokter mag ik alles weer. Ik heb een fietstest gedaan en daarop was te zien dat mijn hart volledig in orde is." Jolien sportte al jaren 3 tot 4 keer per week en leefde altijd gezond. "Dat maakt het eerlijk gezegd ook wel een beetje eng, omdat de doktoren aangaven dat de hartstilstand kwam door een vochttekort. Het kan iedereen overkomen." 

"Aan hardlopen ben ik voorlopig even niet toe. Mijn doel is daarom eerst om weer het vertrouwen in mijn eigen lichaam terug te krijgen en om alle dingen in het dagelijks leven te kunnen doen zonder moe te worden."

Hoe reanimeer je?

Als iemand in elkaar zakt of stopt met ademen, is het belangrijk om snel te beginnen met reanimeren en AED. Hoe sneller je dat doet, hoe groter de kans is dat het slachtoffer overleeft. Op de website van het Rode Kruis vind je een uitgebreide instructie voor reanimatie.

Damy reanimeert zo'n 20 mensen per jaar

Damy van Duijn is burgerhulpverlener. Vorig jaar werd hij 43 keer opgeroepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore