Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Haags centrum afgesloten

Boeren blokkeren tramlijnen, burgemeester noemt situatie gevaarlijk

16 oktober 2019 14:20 Aangepast: 16 oktober 2019 14:27
Archieffoto. Beeld © ANP

Honderden protesterende boeren hebben in Den Haag het afgesproken demonstratieterrein verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. Burgemeester Johan Remkes van de stad noemt hun gedrag 'onacceptabel en gevaarlijk voor inwoners en winkelend publiek'.

Remkes roept boeren op zich aan de aanwijzingen van de politie te houden en de afzettingen te respecteren. Dat betekent dat ze wel mogen demonstreren op de Koekamp en het Malieveld, maar niet in de binnenstad en het Binnenhof.

Die zone is afgezet door vrachtwagens van het leger. Tractoren mogen hier niet komen. De Haagse binnenstad is afgesloten.

Grapperhaus: 'Niet naar Binnenhof'

Ook minister Ferd Grapperhaus richt zich tot de boeren. 'Ga niet naar het Binnenhof', twittert hij.

Veiligheid agenten in het geding

De veiligheid van agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat is volgens de politie in het geding gekomen doordat boeren de afzetting van de snelweg A12 bij Den Haag massaal negeerden. "Ze rijden gewoon door en houden zich niet aan de afspraken", zegt een woordvoerster van de politie.

Vanwege de grote drukte bij het boerenprotest besloot de politie in de loop van de dag de A12 af te sluiten. Boeren moesten naar de parkeerplaats van het voetbalstadion van ADO. Maar daar hadden ze geen trek in. Hoewel de weg bij Nootdorp was afgezet, reden veel boeren met hun tractoren door.

Politie machteloos

De politie was machteloos. "Het was voor ons niet veilig genoeg om daar te blijven staan", zegt de woordvoerster. "Als ze gewoon doorrijden, blijf je niet staan. We hebben in de binnenstad niet voor niets materieel van defensie staan", voegt ze eraan toe.

Van aanrijdingen of schade is geen sprake.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore