Rechtbank Schiphol

Wilders aan het woord in 'minder Marokkanen'-proces: 'Onbegrijpelijk'

16 oktober 2019 12:53 Aangepast: 16 oktober 2019 15:01
Geert Wilders in de beveiligde rechtbank op Schiphol Beeld © ANP

Geert Wilders noemt het 'onbegrijpelijk' als het gerechtshof zou beslissen het 'minder Marokkanen'-proces tegen hem toch door te laten gaan. "Dit is de laatste kans om onze zaak te bepleiten. Ik zou het onredelijk vinden als we niet een paar weken extra kunnen wachten."

 "Na vijf jaar procederen vragen we echt niet zomaar om uitstel van de uitspraak", zei de politicus in de rechtbank op Schiphol.

Bekijk hier hoe Wilders het woord neemt:

Het hof beslist later vandaag over het nieuwe aanhoudingsverzoek van de advocaat van de PVV'er. Tot nu toe werden die verzoeken iedere keer afgewezen.

Bemoeienis Opstelten

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops ligt er steeds meer bewijs dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich actief met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Dat mag niet, het Openbaar Ministerie gaat over vervolging en informeert het ministerie daarover. Knoops meent dat eerst alle stukken boven tafel moeten komen, daarna kan pas worden gekeken of de zaak verder kan gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rutte wil zaak-Wilders pas toelichten na proces, PVV-leider boos

Het OM heeft altijd ontkend dat er enige sprake van bemoeienis is vanuit het ministerie. "Telkens komt dit terug vanuit de verdediging, ik ben daar inmiddels enigszins boos over", reageerde de advocaat-generaal.  

'Minder! Minder'

Op 19 maart 2014 stelde Wilders zijn publiek tijdens een bijeenkomst drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder "Minder! Minder!" als antwoord op deze vragen. Hiermee zette de politicus volgens het OM aan tot haat.

De rechtbank heeft Wilders in 2016 veroordeeld, maar geen straf opgelegd. Zowel het OM als Wilders was tegen de uitspraak in beroep gegaan. In hoger beroep is 5000 euro boete tegen hem geëist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister maakt uitzondering: stukken in zaak-Wilders nu toch openbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore