Afgesloten ruimte

Dit weten we tot nu toe over 25-jarige Jan uit Ruinerwold

16 oktober 2019 14:16 Aangepast: 17 oktober 2019 12:57
De 25-jarige Jan leefde in de afgesloten ruimte. Beeld © Screenshot

In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte. Dat is wat we zeker weten. Verder blijft er heel veel onduidelijk. Zaten de kinderen echt opgesloten? Hadden ze helemaal geen contact met de buitenwereld? En hoe zat het dan met sociale media? We zetten voor je op een rijtje wat we tot dusver weten.

De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde ’s nachts in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.

Native Creative Economy

De jongeman werkt bij het bedrijf Native Creative Economy in Meppel. Dit staat op naam van Josef B., de man die nu genoemd wordt als de man van 58 jaar oud die huurder is van de boerderij in Ruinerwold. Hij is inmiddels aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broer noemt Ruinerwold-verdachte Josef B. 'sluw en egoïstisch'

Native Creative Economy is het moederbedrijf van andere kleinere bedrijfjes van de twee mannen. Het gaat met name om houtbewerkingsbedrijven en bedrijven die zich bezig houden met de verkoop van houtkachels en houten meubels.

In een inmiddels verwijderd online document is te zien hoe Jan samen met compagnon Josef plannen heeft voor allerlei creatieve webwinkels. De websites van de bedrijfjes worden beheerd door de 25-jarige Jan.

Boerderij

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.

De boerderij aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold. De boerderij aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold.

De 58-jarige hoofdbewoner van de boerderij betaalde altijd keurig de huur, zegt eigenaresse Alida ten Oever. Ten Oever heeft zelf met haar man en zoon een boerenbedrijf in Ruinerwold en is sinds 2003 officieel eigenaar van de boerderij. Ze zegt niet te hebben geweten wat er zich afspeelde.

De huurder bewoonde de boerderij zeker al 'enige jaren'. De verhuurder heeft nooit iets ondeugdelijks gezien. Het dorp Ruinerwold heeft vierduizend inwoners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie bevrijdt zes mensen die vastzaten in woonboerderij, man (58) aangehouden

Social media

De 25-jarige Jan blijkt ook veel socialmediaprofielen te hebben, waarvan de meeste in mei van dit jaar zijn aangemaakt. Rond deze tijd zijn ook de meeste webshops gestart. Het is onduidelijk wie er achter de socialemediaprofielen zit, maar door de vele selfies is het aannemelijk dat Jan zelf de accounts beheert. 

Op LinkedIn stelt Jan dat hij een Android-telefoon van het goedkope Chinese merk Xiaomi heeft, wat wordt bevestigd doordat berichten op LinkedIn en Twitter zijn geplaatst met een Android-app. 

Op Instagram plaatste Jan afgelopen zondag, twee dagen voordat hij werd opgemerkt in de plaatselijke kroeg, een tweetal foto's van Chris Westerbeek - de barman van diezelfde kroeg die de politie inschakelde. De foto's zijn afkomstig van het Facebook-profiel van Westerbeek, en zijn bewerkt.

Jan met een laptop op de achtergrond. Jan met een laptop op de achtergrond.

Brochure

Jan schrijft in juni op Facebook dat hij de hulp heeft ingeschakeld van een bedrijf om zijn brochure voor houtproducten te verbeteren. RTL Nieuws heeft gesproken met degene die hem heeft geholpen, en stelt dat Jan een 'vriendelijke' man is die netjes zijn rekeningen betaalde.

Hij begreep alleen niet zo veel van marketing, en zijn spelling was niet optimaal. 

Onduidelijk

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen. 

De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. De gezinsleden zijn inmiddels onderzocht door een arts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore