Boerentwijfel

RIVM-baas tegen boeren: 'Stikstofberekeningen zijn van hoge kwaliteit'

16 oktober 2019 12:38 Aangepast: 16 oktober 2019 14:15
Boeren gaan van De Bilt op weg naar Den Haag Beeld © ANP

RIVM-directeur-generaal Hans Brug heeft in een toespraak voor samengestroomde protesterende boeren in De Bilt gezegd dat de stikstofberekeningen van zijn instituut 'volgens internationale standaarden van hoge kwaliteit zijn'. 

De boeren protesteerden in De Bilt omdat zij de gegevens en handelwijze van het RIVM wantrouwen.

Buitenlandse experts

Onterecht, vindt Brug. "We laten ons ieder jaar door buitenlandse experts beoordelen daarin. En eens in de paar jaar met een echte diepte-evaluatie. Dat gaat binnenkort weer gebeuren. De kritiek die ik vandaag en eerder deze week heb gehoord, zullen daar vanzelfsprekend in worden meegenomen. Dat is wat ik jullie zou willen zeggen vandaag." 

Miniatuurvoorbeeld
VOLG HIER ONS LIVEBLOG

Teruglezen: boeren demonstreren op Malieveld in Den Haag, vier aanhoudingen

'Niet waar'

Enkele boeren twijfelden aan zijn woorden en schreeuwden 'niet waar' tijdens het verhaal van de RIVM-baas. Toen hij achter het podium verdween, werd door boeren geprobeerd hem terug te halen.

"Na contact met Den Haag weigerde hij dat", zegt verslaggever Marcel Maijer. "Hij is weggelopen met een leger securitymensen om hem heen. Hij kwam niet meer terug op het podium om de daar aanwezige boeren de hand te schudden."

Niet in Bilthoven

Tijdens zijn toespraak dankte Brug de boeren dat ze niet voor de deur van het RIVM in het nabijgelegen Bilthoven stonden. "Wij moeten zeven dag per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het uitgeven van bijzondere medicijnen. Als we trekkers voor de deur hadden staan, dan had dat niet door kunnen gaan met alle effecten voor de volksgezondheid. Dank dat u hier staat en niet dichter voor de deur."

Boeren trekken massaal Malieveld op

Het was niet de bedoeling, maar het gebeurt toch. Boeren zijn massaal het Malieveld in Den Haag opgetrokken.

Boeren 'kop van Jut'

Boerenwoordvoerder Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force vindt dat de boeren de kop van Jut zijn. In een speech in De Bilt zei hij dat de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond worden gedreven.

"Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt", zei hij. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boerenprotest De Bilt zonder incidenten, A12 loopt vol met tractoren

'Nepnieuws, leugens'

"De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven", zegt Van Maanen. "De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft."

Ook het RIVM krijgt nog een veeg uit de pan van Van Maanen. "Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres."

Waar wordt het druk vandaag, en wanneer?

Duizenden trekkers verzamelden zich vanochtend in de gemeente De Bilt, in de buurt van het gebouw van RIVM. Wat staat er verder op het programma?

  • 10.40 uur: Actie in De Bilt is afgelopen, boeren pakken hun tractoren.
  • 11.00 uur: Tractoren gaan naar Den Haag. De voertuigen zullen over de snelweg A12 gaan en daar opnieuw voor files zorgen. Bij Nootdorp worden zij naar het stadion van ADO Den Haag geleid. Veel tractoren zijn ook richting Malieveld getrokken.
  • 15.15 uur: Toespraken van Nynke Koopmans (ex-VVD-Statenlid), Thale Hulshof (akkerbouwsector)
  • 15.45 uur: Toespraken Thierry Baudet (FvD), Leon Hutten (nertsenhouderij), Sieta van Keimpenaar (Farmers Defense Force) Johnny Hogenkamp (varkenshouder).
  • 16.30 uur: Toespraak Geert Wilders
  • 16.35 uur: Afsluiting
  • 17.00 uur: De trekkers keren huiswaarts, tijdens de spits. Dit betekent opnieuw extreme drukte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore