Nu naar Den Haag

Boerenprotest De Bilt zonder incidenten, A12 loopt vol met tractoren

16 oktober 2019 11:12 Aangepast: 16 oktober 2019 11:24
Drukte rond De Bilt door protesterende boeren Beeld © ANP

Nederland heeft voor de tweede keer in korte tijd te maken met massale protesten van boze boeren. De sfeer is tot nu toe gemoedelijk, maar het verkeer zal er de hele dag last van houden.

De boeren begonnen vannacht al aan hun toch naar de twee plekken waar wordt geprotesteerd, De Bilt en Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
VOLG HIER ONS LIVEBLOG:

Teruglezen: boeren demonstreren op Malieveld in Den Haag, vier aanhoudingen

Positieve bijeenkomst

In De Bilt, waar wordt gedemonstreerd tegen de manier waarop het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de stikstofuitstoot van boeren heeft berekend, deden zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Een gemeentewoordvoerder sprak van een 'vrij positieve bijeenkomst'. 

Een boerenbakkie voor oom agent:

Per auto naar RIVM

Een aantal boeren heeft nog wel per auto geprobeerd het gebouw van het RIVM in Bilthoven te bereiken, terwijl was afgesproken dat de boerenactie op een sportterrein in De Bilt zou worden gevoerd. Die boeren zijn teruggestuurd, meldt de politie. Zij hebben aan dat bevel zonder problemen gehoor aan gegeven.

Ook bleken toch wat tractoren in de buurt van het instituut te rijden. Volgens de gemeentewoordvoerder probeerden een paar boeren 'binnendoor te gaan'. "Maar zij hebben hun weg daar niet kunnen vervolgen. Ze zijn niet bij het RIVM terechtgekomen en zijn de goede kant op geleid."

Honderden boeren op weg naar RIVM: 'Hoop dat het rustig blijft'

Opnieuw stroomden de snelwegen vol met honderden tractoren.

Den Haag

Aan het einde van de A12 bij Den Haag ontstond een opstopping door het boerenprotest. De boeren wilden demonstreren bij het Binnenhof, maar kregen hier geen toestemming voor. De boeren kunnen de stad niet in en kunnen daardoor niet naar de plek waar ze wel mogen demonstreren.

De boeren hebben allerlei borden en omgekeerde Nederlandse vlaggen op hun tractoren. Op de borden staan teksten als 'Met deze regering gaan de boeren naar de tering'.

Waar wordt het druk vandaag, en wanneer?

Duizenden trekkers verzamelden zich vanochtend in de gemeente De Bilt, in de buurt van het gebouw van RIVM staat. Wat staat er nu op het programma?

  • 10.40 uur: Actie in De Bilt is afgelopen, boeren pakken hun tractoren.
  • 11.00 uur: Tractoren gaan naar Den Haag. De voertuigen zullen over de snelweg A12 gaan en daar opnieuw voor files zorgen.
  • 14.30 uur: De tractoren parkeren op de Koekamp in Den Haag.
  • 15.15 uur: Toespraken van Nynke Koopmans (ex-VVD-Statenlid), Thale Hulshof (akkerbouwsector)
  • 15.45 uur: Toespraken Thierry Baudet (FvD), Leon Hutten (nertsenhouderij), Sieta van Keimpenaar (Farmers Defense Force) Johnny Hogenkamp (varkenshouder).
  • 16.30 uur: Toespraak Geert Wilders
  • 16.35 uur: Afsluiting
  • 17.00 uur: De trekkers keren huiswaarts, tijdens de spits. Dit betekent opnieuw extreme drukte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore