Coureur ongedeerd

Windvlaag blaast Solar Team Twente van de weg: einde race

16 oktober 2019 10:19 Aangepast: 16 oktober 2019 10:38
Solar Team Twente moest de Solar Challenge staken na een zware windvlaag Beeld © Jérôme Wassenaar

Verslagenheid bij studenten van Universiteit Twente. Ze waren zo goed als zeker van de overwinning in de World Solar Challenge, een race voor zonneauto’s. Maar één windvlaag gooide roet in het eten.

Met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide ging Solar Team Twente op de vierde racedag als leider in de wedstrijd van start. Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door plotselinge harde zijwind die de auto de weg blies. Van der Hoek bleef ongedeerd.

De gehele middag raasde er harde wind door de Australische outback, met zandstormen tot gevolg. Door het ongeluk raakte de auto dusdanig beschadigd dat het niet verstandig was om de wedstrijd voort te zetten. Vooral ook omdat volgens de weersverwachting de zware omstandigheden aan zouden houden.  

RED E, de zonneauto van Universiteit Twente RED E, de zonneauto van Universiteit Twente

Daarmee komt met een windvlaag een einde aan deze editie van de Bridgestone World Solar Challenge voor de Twentse studenten, die de eerste drie dagen aan de leiding ging in de race over 3000 kilometer door Australië.

De koppositie blijft wel in Nederlandse handen. De Nuna van de universiteit in Delft staat nu bovenaan in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Delft won de vorige drie edities van de prestigieuze race ook al.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore