Ga naar de inhoud
Amsterdam Dance Event

Drugsgebruiker 'medeverantwoordelijk voor liquidaties', maar verandert weinig

Beeld © ANP

Politiek en politie roepen het al langer: drugsgebruikers moeten beseffen wat hun gedrag allemaal aanricht in de maatschappij. Denk aan de milieuvervuiling in de Brabantse bossen of de geweldsgolf in Amsterdam. Maar helpt het? Dat opgeheven vingertje?

"Lieve XTC-gebruikers", schrijft de Brabantse boswachter Erik de Jonge midden in de nacht op Twitter. "Vanaf 18:00 hebben we gewerkt om het afval van jullie pilletjes op te ruimen. Da's gelukt." Bij de tweet zit een filmpje van de opruimwerkzaamheden van de hulpdiensten:

Sommige kopstukken uit de politiek en bij de politie delen de zorgen van de boswachter. Zij doen een oproep aan festivalgangers: weet wat de gevolgen zijn van je pilletje of je snuifje. Korpschef Erik Akerboom hoopt dat de samenleving afstapt van het idee dat drugsgebruik normaal is. En Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie, zei afgelopen zomer: "Iedereen die een lijntje snuift, financiert misdadigers."

Wiersum

De minister deed zijn uitspraak na de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in een omvangrijk strafproces waarin drugscriminaliteit ook een grote rol speelt.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte moord advocaat Wiersum langer in voorarrest

Milieuschade door drugs dus. Liquidaties zelfs. Om over de gewapende drugsconflicten in landen als Colombia en Mexico nog maar te zwijgen. Besef wat je de maatschappij aandoet als je drugs gebruikt, stellen politici en politiefunctionarissen. Maar recreatieve drugsgebruikers, die zich op festivals en feestjes te buiten gaan aan XTC of coke, zijn helemaal niet vatbaar voor deze boodschap, stelt een onderzoek van het Trimbos Instituut.

Gebruikers zijn bekend met de gevolgen

De boodschap zal niet echt aanslaan, zeggen zij. Het kennisinstituut op het gebied van alcohol en drugs schreef in het uitgebreide onderzoek, eerder dit jaar, dat feestgangers bekend zijn met de maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik.

"Ze voelen zich deels ook medeverantwoordelijk voor deze problemen, maar verwachten in mindere mate dat ze hun gebruik aanpassen", schrijven onderzoeker Ferry Goossens en zijn team. Drugsgebruikers vinden de criminaliteit en milieuschade wel erg, maar voor een campagne zijn ze waarschijnlijk niet erg gevoelig. Ze denken niet dat ze na het zien van zo'n campagne zullen minderen of stoppen met gebruiken.

ADE

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam hanteert sinds 2017 een richtlijn voor drugsbezit op ADE. Word je gepakt met vijf pillen of met een halve gram drugs, dan zal je de drugs in moeten leveren en het feest moeten verlaten. Heb je meer bij je, dan zal je worden overgedragen aan de politie.

Dat onderscheid wordt gemaakt omdat het OM boven die vastgestelde hoeveelheid je ziet als een handelaar. De drugsaanpak in Amsterdam richt zich namelijk op de productie en handel, niet op de gebruiker.

Persoonlijke aanpak

Wat werkt dan wel? Een aanpak gericht op de individuele gebruiker, stelt Floor van Bakkum van verslavingskliniek Jellinek. "Hoe meer je de voorlichting toespitst op de persoon die je voor je hebt, hoe effectiever." Daarom is Jellinek betrokken bij de voorlichtingscampagnes van Unity, een project waarbij vrijwilligers – vaak zelf feestgangers – op festivals en feesten vertellen over alcohol en drugs. "Die weten dat je aan iemand die veel bier drinkt een ander verhaal moet vertellen dan iemand die coke gebruikt."

En een campagne à la Grapperhaus, waarbij gebruikers worden aangesproken op een morele toon? Geen goed idee, denkt Van Bakkum. "Wij zijn een beetje huiverig voor dit soort campagnes, je moet ook niet stigmatiseren. Als mensen zich beschuldigd voelen, dan zullen ze eerder geneigd zijn de boodschap en de boodschapper gewoon uit de weg te gaan."

Heeft een morele campagne dan helemaal geen zin? Dat ook weer niet, stelt het onderzoek van Trimbos. Het effect van zo'n campagne is onder niet-gebruikers groter dan onder gebruikers. Mensen die geen drugs gebruiken, zullen hierdoor minder snel geneigd zijn het toch eens te proberen.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam bindt strijd aan met gevolgen drugshandel