Onderzocht door arts

Politie: onduidelijk of gevonden zestal vrijwillig in boerderij Ruinerwold was

15 oktober 2019 20:17 Aangepast: 15 oktober 2019 21:20
De boerderij in Ruinerwold waar de zes mensen verbleven. Beeld © ANP

Van de zes mensen die gisteren werden gevonden in een boerderij in Ruinerwold, is niet duidelijk 'of zij daar vrijwillig verbleven'. De politie zegt in een verklaring dat ze in een afsluitbare, kleine ruimte in de boerderij zaten. Ze zijn intussen onderzocht door een arts.

De ruimte waarin ze verbleven is geen kelder, zegt de politie nadrukkelijk. Het zestal is, zoals het er nu naar uitziet, niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Ze zeggen zelf dat ze meerderjarig zijn. Ze claimen ook dat ze een gezin vormen van 'een vader met vijf van zijn kinderen'. De politie zegt dat ze mogelijk sinds 2010 op het terrein verblijven.

Huurder boerderij zit vast

De 58-jarige man die werd aangehouden, is de huurder van de boerderij. "We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is", meldt de politie. "Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is ingesloten voor verhoor en zit nog vast."

Negen jaar opgesloten: dit gebeurde in Ruinerwold

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de opsluiting van zes mensen op een boerderij in het Drentse Ruinerwold.

Het AD schrijft dat het gaat om een klusjesman, Josef B. Hij zou vrijwel dagelijks te vinden zijn geweest in zijn werkplaats in het nabijgelegen Meppel. Hij zou kluswerkzaamheden verrichten op de boerderij waar de zes mensen werden gevonden.

Mensen die weleens contact met hem hadden, zeggen dat hij vertelde in Oostenrijk te zijn geboren. Oostenrijkse media schrijven dat hij in 2010 naar Nederland zou zijn verhuisd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester: mensen zaten negen jaar in huis Ruinerwold

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore