Gemiste kans

Vader slachtoffer teleurgesteld in straf busverkrachter: 'Hij komt makkelijk weg'

15 oktober 2019 16:36 Aangepast: 15 oktober 2019 17:09
De veroordeelde heeft een IQ van 65 en kon de gevolgen van zijn daden niet inschatten. Beeld © ANP

"Uitermate teleurstellend." De vader van het slachtoffer in de zaak van de Zwolse busverkrachter reageert boos en verbitterd op de straf die de rechtbank in Zwolle de 20-jarige K.F. heeft opgelegd. "Dit is heel demotiverend voor slachtoffers die aangifte van een verkrachting willen doen. Je komt als dader kennelijk weg met een taakstrafje."

F. kreeg 180 dagen jeugddetentie, waarvan 160 voorwaardelijk. Maar omdat F. 20 dagen in voorarrest zat, hoeft hij de jeugdgevangenis niet meer in. Wel krijgt hij een werkstraf van 60 uur, moet hij zich wegens een gebrek aan seksuele normen en waarden laten behandelen en een boete van betalen van 750 euro.

Gemiste kans

"De politie heeft heel goed werk verricht. Deze jongen was binnen acht dagen opgepakt en van de straat. Maar het Openbaar Ministerie heeft steken laten vallen. De hele zaak heeft meer dan anderhalf jaar aangesleept. En nu dit uiterst magere vonnis van de rechtbank. Die heeft verzuimd om een duidelijk signaal af te geven, dat is echt een gemiste kans", zegt de vader van het meisje tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

180 dagen jeugddetentie voor verkrachting in rijdende streekbus

Volgens de rechtbank is overtuigend bewezen dat het toen 18-jarige slachtoffer in de nacht van 3 op 4 april 2018 door F. werd gedwongen tot het verrichten van seksuele handelingen.

Medepassagiers hebben niets gezien

Het meisje reisde met de bus van Zwolle naar Dedemsvaart. Op het perron werd ze aangesproken door F., die ze kende van school. Volgens de rechtbank ging hij achter in de bus naast haar zitten en dwong hij haar tot orale seks. De chauffeur en medepassagiers hebben daar niets van gezien. Maar de beelden van een beveiligingscamera in de bus, die tijdens de rechtszaak werden vertoond, zijn volgens de rechtbank overtuigend genoeg. Het slachtoffer, dat een licht verstandelijke beperking heeft, is door de gebeurtenissen bang om 's avonds te reizen en vindt het moeilijk om jongens te vertrouwen.

Op verzoek van de advocaat van de verdachte werd de strafzaak achter gesloten deuren behandeld. K.F. kwam op zijn tiende vanuit Somalië naar Nederland en heeft volgens zijn raadsman vóór die tijd geen onderwijs gevolgd. Ook zou er sprake zijn van een kinderlijke emotionele ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat hij een IQ heeft van 65 en de gevolgen van zijn daden niet kon inschatten. Daarom werd bij F. het jeugdstrafrecht toegepast.

'Op verschrikkelijke wijze verkracht'

Volgens de vader heeft F. tijdens de rechtszaak geen moment berouw getoond en heeft hij het afgelopen jaar weinig geleerd. "Onze dochter is op een verschrikkelijke wijze verkracht. Ze had het gevoel dat ze stikte en was verlamd van schrik, zodat ze niet om hulp kon roepen. Als dader kom je daar kennelijk gemakkelijk mee weg. Hij heeft nu een eigen YouTube-kanaal waarop hij voorbijgangers, vaak jonge meisjes, de meest perverse en schokkende vragen stelt. Alles wijst erop dat hij zijn leven niet heeft gebeterd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore