Nog twee dagen uitstel

Uniek besluit: financiering omstreden Haga Lyceum stopt per 1 december

15 oktober 2019 14:07 Aangepast: 15 oktober 2019 16:08
Het Cornelius Haga Lyceum Beeld © RTL Nieuws

Minister Slob stopt per 1 december de financiering van het omstreden Haga lyceum, tenzij de school voor donderdag alsnog met een nieuwe interim-bestuurder zit. Het is het zoveelste hoofdstuk in de soap rond de islamitische school. Nog nooit eerder kreeg een school zo'n harde straf. De school gaat bezwaar maken.

Het schoolbestuur heeft niet op tijd zijn taken overgedragen aan een interim-bestuurder, iets waartoe de minister vorige maand opdracht gaf. Daarom heeft minister Slob nu besloten de geldkraan voor de omstreden school dicht te draaien per 1 december. 

Tot donderdag nog tijd

Een kleine uitweg is er nog wel: als de school uiterlijk donderdagochtend alsnog de taken overdraagt en met een nieuwe interim-bestuurder zit, kan het besluit nog worden aangepast.

Voor die termijn is gekozen zodat 'er voor iedere leerling een passende nieuwe plek gevonden kan worden', zegt de minister.

'Niet haalbaar'

Maar volgens directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Haga is donderdag niet haalbaar. De school gaat bezwaar maken bij de Raad van State. 

De nieuwe interim-bestuurder is namelijk geen belijdend moslim en dus moeten de statuten van de school worden aangepast.  In de statuten staat nu nog dat bestuurders belijdend moslim moeten zijn.

"Dit is een fundamentele wijziging in de statuten. Die kan pas eind november rondkomen", zegt Atasoy van het Haga Lyceum tegen RTL Nieuws. Hij noemt de situatie 'van God los'. "De minister dwingt mij de wet te overtreden door de medezeggenschapsraad aan de kant te schuiven. Dat gaat niet gebeuren." 

Nieuwe interim- bestuurder

De omstreden middelbare school wil Marcel Heuver aanstellen als interim-bestuurder. Die krijgt ook de zegen van Slob.

Maar de minister accepteert niet dat de school de deadline niet heeft gehaald en nog weken de tijd wil nemen om het bestuur aan Heuver over te dragen. 

"De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen", vindt Slob.

'Schade aan leerlingen'

Minister Slob grijpt in op het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het schoolbestuur zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren.

"Al onze inspanningen zijn er op gericht om alle leerlingen een veilige leeromgeving te bieden", zegt minister Slob vandaag. "De bekostiging wordt gestopt per 1 december, zodat er voor iedere leerling een passende plek gevonden kan worden samen met de gemeente". 

Hij heeft al langere tijd 'grote zorgen' om de school. 

Docenten hebben buikpijn

Volgen directeur-bestuurder Söner Atasoy zijn er wel zorgen. "De situatie is niet leuk voor keihard werkende docenten. Ze hebben ernstige buikpijn. Wij verdienen dit niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uniek besluit: bestuur omstreden Haga Lyceum moet binnen maand opstappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore