Werkstraf van 60 uur

180 dagen jeugddetentie voor verkrachting in rijdende streekbus

15 oktober 2019 14:04 Aangepast: 15 oktober 2019 16:37
Archieffoto Beeld © ANP

Een 20-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, waarvan 160 voorwaardelijk, wegens verkrachting van een vrouw in een rijdende streekbus. Ook krijgt hij een werkstraf van 60 uur.

Bovendien krijgt hij een behandeling in verband met verminderde seksuele normen en waarden en een boete van 750 euro. Het Openbaar Ministerie had negen maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier voorwaardelijk. 

Gedwongen tot orale seks

Het toen 18-jarige slachtoffer reisde in de nacht van 3 op 4 april vorig jaar met de bus van Zwolle naar Dedemsvaart. Op het perron werd ze aangesproken door K.F., die ze kende van school. Volgens het Openbaar Ministerie ging F. achter in de bus naast haar zitten en dwong hij haar tot orale seks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader slachtoffer teleurgesteld in straf busverkrachter: 'Hij komt makkelijk weg'

De chauffeur van busonderneming Syntus heeft verklaard niets van het incident te hebben gezien. Wel zijn er beelden van een beveiligingscamera, die tijdens de rechtszaak werden vertoond.

Wederzijdse instemming

Ook heeft de vrouw na de busrit aan collega’s verteld wat er is gebeurd. F. heeft toegegeven dat er sprake was van seksuele handelingen, maar die hadden volgens hem plaatsgevonden met wederzijdse instemming.

Op verzoek van de advocaat van de verdachte werd de strafzaak achter gesloten deuren behandeld. F. kwam op zijn tiende van Somalië naar Nederland en heeft volgens zijn raadsman voor die tijd geen onderwijs gevolgd. Ook zou er sprake zijn van een kinderlijke emotionele ontwikkeling. 

Slepende rechtszaak

De zaak kwam al in 2018 voor de rechter maar liep bijna een jaar vertraging op, onder meer door een (afgewezen) wrakingsverzoek van de verdediging. De rechtbank zou volgens de advocaat vooringenomen zijn. 

De vader van het slachtoffer prijst het snelle optreden van de politie na de aangifte maar is boos over de slepende rechtszaak. Zijn dochter heeft een licht verstandelijke beperking en is volgens de vader slecht in staat de gebeurtenissen te verwerken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore