300.000

Aantal stamceldonoren in vijf jaar tijd verzesvoudigd

15 oktober 2019 12:28 Aangepast: 15 oktober 2019 12:29
Mick doneerde vorig jaar zijn stamcellen aan een onbekende man. Beeld © Eigen foto

Het aantal Nederlanders dat zich heeft laten registreren als stamceldonor, is opgelopen tot 300.000. Daarmee is het aantal in vijf jaar tijd verzesvoudigd.

Ook het aantal stamceldonaties neemt toe. Al ruim 150 Nederlanders hebben dit jaar stamcellen afgestaan. Daarmee worden patiënten behandeld voor ernstige bloedziekten, zoals leukemie. Vier jaar geleden gebeurde dat nog maar 50 keer, blijkt uit cijfers van Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonatie.

Match

Dat kans dat een patiënt en een onbekende donor een match zijn, is minder dan 1 op 50.000. Om de kans te vergroten dat patiënten een donor kunnen vinden, wordt daarom hard gezocht naar donoren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mick (19) doneerde zijn stamcellen: 'Misschien heb ik wel iemands leven gered'

Hoe werkt stamceldonatie?

Het aanmelden als stamceldonor is niet heel ingewikkeld. Bij de aanmelding vul je een vragenlijst in. Je moet in goede gezondheid verkeren en tussen de 18 en 51 jaar oud zijn. Potentiële donoren krijgen vervolgens een wattenstaafje opgestuurd, het wangslijm wordt geanalyseerd en opgenomen in een internationale databank. 

In het geval van een nationale of internationale match, wordt je gevraagd of je nog steeds wilt doneren. Na een medische keuring wordt de afname van stamcel gepland en binnen 71 uur bij de patiënt ingebracht. 

Denk jij erover na om stamceldonor te worden? In dit artikel vind je het antwoord op zeven belangrijke vragen over stamceldonatie en hoe dit precies in zijn werk gaat.

En via deze site kun je je aanmelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore