'Leefden in kelder'

Politie bevrijdt zes mensen die vastzaten in woonboerderij, man (58) aangehouden

15 oktober 2019 11:17 Aangepast: 15 oktober 2019 20:21
De boerderij ligt aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold. Beeld © ANP

Zes mensen zijn uit een woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold (Drenthe) gehaald, na een melding van iemand die zich zorgen maakte over hun leefomstandigheden.

De 25-jarige zoon van het gezin liep volgens RTV Drenthe gisteren verward een kroeg in Ruinerwold binnen. Nadat de politie was gebeld, bleek een vader met zes kinderen al jaren in de kelder van een boerderij te wonen.

De politie deed een inval bij de boerderij. Tijdens een doorzoeking ontdekte ze volgens RTV Drenthe achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder.

Geen contact met buitenwereld

Het gezin had volgens een bron van RTV Drenthe geen contact met de buitenwereld en leefde volledig zelfvoorzienend. Ze hielden zich in leven met een groentetuin en een geit. Het is niet bekend waar de moeder van het gezin is.

De boerderij waar het gezin woonde is door de politie afgezet. De boerderij waar het gezin woonde is door de politie afgezet.

De buren kenden het gezin niet. De politie meldt dat de huurder van het pand (58) is aangehouden. Dat zou volgens RTV Drenthe de vader zijn van de kinderen.

De politie heeft zes meerderjarigen aangetroffen, daar is volgens hen zorg en aandacht voor. "Alle scenario’s staan nog open. Ons onderzoek is in volle gang en meer informatie kunnen we op dit moment niet delen", zegt de politie in een tweet.

'Negen jaar niet buiten geweest'

"Hij gaf aan dat hij negen jaar niet buiten was geweest", vertelt Chris Westerbeek, kroegeigenaar van café De Kastelein in Ruinerwold tegen RTV Drenthe. De man zag er volgens hem niet verzorgd uit. "Hij had een vies baardje, lang haar en hij droeg oude kleren."

Uiteindelijk vertelde de man waar hij woonde, dat hij was weggelopen en dat hij dringend hulp nodig had. "Later gaf hij aan dat hij broertjes en zusjes had. Hij zei dat hij nooit naar school was geweest en dat hij negen jaar niet naar de kapper was geweest."

'Vijf bier voor hem alleen'

Volgens Westerbeek viel zijn kinderlijke manier van praten op. "En hij was duidelijk onder de indruk van de omgeving. Hij bestelde vijf bier voor hemzelf, die dronk hij direct op."

Westerbeek belde de politie, die is gekomen en heeft de man meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore