'Alleen jonge kinderen'

VVD: 'Terugkeer IS-kinderen vanuit Syrië bespreekbaar'

15 oktober 2019 00:47 Aangepast: 15 oktober 2019 05:37
Een moeder met een kind in het al-Hol kamp. Beeld © AFP

Het is volgens de VVD bespreekbaar dat IS-kinderen terugkeren uit Syrië. Hun ouders zijn alleen niet welkom in Nederland. "Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben, omdat zij er ook niks aan kunnen doen."

Dat heeft VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz gisteravond laten weten in het televisieprogramma Pauw. Tot nu toe bleef de VVD nog altijd bij haar standpunt dat IS-kinderen niet welkom zijn in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland haalt twee IS-weeskinderen op uit Noord-Syrië

Volgens Yesilgöz hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar 'als die ouders geen recht hebben om terug te keren' wordt het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze. Het zou dan gaan om kinderen van een leeftijd tot vijf à zes jaar oud.

Bekijk hier het fragment:

Coalitie sterk verdeeld

De vraag over de terugkeer van gedetineerde IS-strijders en hun familie is urgent geworden door de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië. De coalitie is sterk verdeeld. D66 en ChristenUnie willen praten over hun terugkeer, VVD en CDA niet.

'Laten we het kabinet hiertoe aanjagen'

Coalitiepartner D66 reageerde tevreden. "Heel goed nieuws dat VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz nu ook zegt dat het terughalen van jonge kinderen uit Syrië bespreekbaar is. Laten we samen het kabinet hiertoe aanjagen!", liet D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma via Twitter weten.

Het kabinet vindt nog altijd dat het te gevaarlijk is om IS-strijders en hun aanhang terug te halen naar Nederland. De kinderen zouden ook een gevaar kunnen vormen voor de Nederlandse samenleving. Nederlandse IS-strijders zouden in de regio moeten worden berecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Te veel emotie' Grapperhaus over kinderen Syriëgangers

90 kinderen in Syrië

Volgens de inlichtingendienst AIVD verblijven nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en negentig kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

De Kinderombudsman pleit al langer voor het terughalen van alle Nederlandse kinderen uit Syrische kampen. De Raad voor de Kinderbescherming is zich al lang aan het voorbereiden op de terugkeer van IS-kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore