Ga naar de inhoud
Stikstofmaatregelen

Dag vol boerenprotesten: provincie Groningen houdt stikstofregels in stand

Boeren doven het vuur dat door anderen is aangestoken bij het provinciehuis in Groningen. Beeld © ANP

Een groot aantal boeren stapte vandaag weer in de tractor om te demonstreren. Na een oproep van LTO Noord trokken ze naar verschillende provinciehuizen om daar hun onvrede over de nieuwe stikstofregels kenbaar te maken. Dat protest liep in Groningen uit de hand.

Al vroeg in de ochtend stroomden de wegen naar de hoofdsteden van diverse provincies vol met boeren en hun tractoren. De overlast voor het verkeer was niet zo groot als vorige week, maar op de A7, A28 en A37 stonden ook vandaag kilometers lange files door de protestboeren.

Vroeg in de middag kondigden Drenthe en Overijssel onder druk van de boeren aan de nieuwe stikstofregels alweer op te schorten of aan te passen. Gelderland volgde niet veel later met een soortgelijke mededeling. Friesland kondigde dat vorige week al aan. De provincie Groningen hield vandaag zijn poot stijf.

Friesland
Lees ook:
Friesland gaat maatregelen tegen stikstof aanpassen na boerenprotest

De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer benadrukte tijdens een persconferentie dat niet alles meer kan met betrekking tot de uitstoot van stikstof. "We moeten met elkaar afspraken maken over het herstel van de natuur en de totale economie", zei hij.

Klap met wapenstok

Een paar uur daarvoor was het protest in Groningen nog flink uit de hand gelopen. Terwijl binnen overlegd werd, ramden de boeren met een tractor de deur van het provinciehuis open en stormde een aantal van hen naar binnen.

De in het gebouw aanwezige politie veegde de demonstranten vrijwel meteen weer naar buiten, waarbij één man gewond raakte nadat hij een klap kreeg met een wapenstok.

Boerenprotest Groningen: deur geramd, provinciehuis bestormd

01:05
Het stikstofprotest in Groningen is uit de hand gelopen nadat boeren het provinciehuis bestormden.

De opgetrommelde ME kon iets verderop niet voorkomen dat een boer op een tractor inreed op een politiepaard. Die persoon is aangehouden. Toen door enkele demonstranten hooibalen tegen het provinciehuis in brand werden gestoken, doofden andere boeren het vuur vrij snel. 

Daarnaast reed iemand met een tractor hekken omver op het plein bij het Groningse provinciehuis. De vallende hekken misten maar net een aantal voetgangers en fietsers.

Minister Carola Schouten van Landbouw noemde het geweld dat protesterende boeren in Groningen gebruikten 'onacceptabel'. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden.

'Alle begrip'

"Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven", zei de bewindsvrouw. Schouten liet weten dat ze wel 'alle begrip' heeft voor de zorgen van protesterende boeren.

Aan het begin van de avond riep lobbygroep LTO Noord de boeren op weer naar huis te gaan. Via Twitter liet de organisatie weten de inval in van het provinciehuis in Groningen af te keuren. Ze stellen dat een 'kleine groep het niet mag verpesten voor het collectief'.

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas was duidelijk over het uit de hand gelopen boerenprotest: "Het is een misverstand dat je door geweld en dreiging je zin kan krijgen."

Stikstofmaatregelen
Lees ook:
Stikstofmaatregelen in Groningen gaan niet van tafel

Biodiversiteit verdwijnt door stikstof

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Presentatrice Daphne Lammers legt uit wat de gevolgen zijn van het stikstofoverschot.
Stikstofcrisis:
Lees ook:
Stikstofcrisis: 127 grote overheidsprojecten in gevaar