Zaterdag in Amsterdam

Nederlandse Koerden protesteren deze week tegen Turkse inval Syrië

14 oktober 2019 19:33 Aangepast: 14 oktober 2019 19:44
Afgelopen weekend werd er ook gedemonstreerd in Den Haag Beeld © ANP

Koerdische organisaties in Nederland gaan deze week dagelijks in verschillende steden protesteren tegen de Turkse inval in Syrië. De aftrap was vandaag in Arnhem bij het concertgebouw Musis Sacrum, later deze week zijn Den Haag, Rotterdam en Amsterdam aan de beurt.

Vanmiddag hadden zich honderd mensen verzameld bij het concertgebouw Musis Sacrum, zei een woordvoerster van de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (Demned).

Offensief

Turkije begon vorige week een offensief tegen de Koerden die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koerden roepen oude vijand te hulp: 6 vragen over samenwerking met Syrisch leger

De komende dagen wordt er dus in andere steden actie gevoerd. Zaterdag is een grote landelijke demonstratie in Amsterdam.

Sancties

Demned vraagt de Nederlandse regering in samenwerking met de Europese Unie economische sancties in te stellen tegen Turkije. Ook moet Nederland zich in EU-verband inzetten voor een no-flyzone in het Koerdische deel van Syrië, dat ook bekendstaat onder de naam Rojava.

Afgelopen weekend werd al gedemonstreerd in Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore