Ga naar de inhoud
Snel weer gebouw uit

Protesterende boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME aanwezig

Het protest bij het provinciehuis in Groningen. Beeld © ProNews Producties

Boze boeren betreden het provinciehuis van Groningen. Ze zouden op zoek zijn naar iemand die hen te woord wil staan. Eerder werd dit nog verhinderd door agenten. De deur van het provinciehuis is er met een tractor uitgereden.

Sommige agenten gebruikten de wapenstok om de boeren op afstand te houden. Een van de boeren had zijn tractor bijna tegen het provinciehuis gezet.

Volgens een verslaggever van Dagblad van het Noorden sloeg de sfeer 'totaal om' gedurende het protest. RTV Noord sprak van een 'grimmige sfeer'. De zender meldt dat tijdens het binnenvallen van het provinciehuis een gewonde zou zijn gevallen. Aanwezige agenten werkten de demonstranten weer snel het gebouw uit.

De politie van Groningen meldt dat 'het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen te ver gaat'. "In opdracht van de driehoek is er nu dan ook mobiele eenheid aanwezig in de stad om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen."

Niet genoeg voor de boeren

Nadat de boeren te horen kregen wat er uit het overleg met het college van Groningen is gekomen, klonk boe-geroep. Staande op het dak van een tractor vertelde een woordvoerder van het college dat de stikstofmaatregelen in Groningen niet zwaarder worden dan wat de landelijke overheid oplegt. Voor de aanwezige boeren is dat niet genoeg.

Eén van de boeren gebruikte zijn tractor om de politie met stro te bespuiten.

Provinciale beleidsregels

In verschillende delen van het land gaven boeren vandaag gehoor aan een oproep van Landbouworganisatie LTO Noord om te protesteren bij provinciehuizen.

LTO wil de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel krijgen. De agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Biodiversiteit verdwijnt door stikstof

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.

De provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland en Friesland hebben inmiddels bekendgemaakt de stikstofregels in te trekken.

"Wij hebben goed geluisterd en geconstateerd dat we hetzelfde bedoelen", zei gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. "We gaan samen terug en trekken in."

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Presentator Daphne Lammers legt uit wat de gevolgen zijn van het stikstofoverschot.