'Alles geautomatiseerd'

Wie zorgt er voor de koeien als de boer aan het demonstreren is?

16 oktober 2019 15:59 Aangepast: 16 oktober 2019 18:38
Paul Alberti (links) en zijn broer Luc. Beeld © Loraine Bodewes

Tractoren rijden af en aan naar provinciehuizen, het Malieveld en richting De Bilt. Maar wie zorgt er eigenlijk voor het bedrijf als de boeren aan het demonstreren zijn?

"De dieren moeten zich maar even gedragen", zegt melkveehouder Paul Alberti uit Berg aan de Maas. Hij heeft geen werknemers die het werk op de boerderij van hem over kunnen nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Alberti was gisteren bij het provinciehuis in Maastricht om te demonstreren tegen de stikstofmaatregelen. "Ik maak me geen zorgen over het automatische melksysteem, dat loopt wel. Maar iemand moet wel toezicht houden, op het systeem en op de 105 koeien. Als er iets mis gaat – wat heel weinig voorkomt – moet ik terug."

'Moeder houdt de wacht'

Zijn broer Luc woont in een dorp verderop en is te hulp geschoten om de koeien te voeren met de trekker. Luc helpt hem wel vaker. Als Paul met zijn jonge gezin een weekje op vakantie gaat, runt Luc het bedrijf.

Paul kon met een gerust hart naar Maastricht. Ook zijn vrouw bleef thuis en bovendien hield zijn moeder een oogje in het zeil. "Mijn moeder verzorgt altijd het jonge vee, zo’n 60 kalveren. Die weet precies wat ze moet doen."

Waarom demonstreren de boeren?

De boeren willen de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel. Ze vinden dat ze oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

De afgelopen dagen protesteerden de boeren al bij de provinciehuizen in Noord-Brabant, Friesland, Groningen en in Maastricht. De provincie Friesland heeft eerder genomen stikstofmaatregelen ingetrokken.

Vandaag protesteerden de boeren in Den Haag en bij het RIVM in De Bilt, omdat ze de stikstofberekeningen van het instituut wantrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het boerenprotest: waar gaat het nou eigenlijk om?

'De koeien kunnen zichzelf redden'

Op 1 oktober stond Aad Straathof te demonstreren op het Malieveld. De vijftig koeien die thuis in de stal in Leimuiden stonden, waren even onder de hoede van Bart, een verzorger die een dag in de week bij Aad in de stal werkt.

"Maar de koeien kunnen zich in principe ook zelf redden. Alles is geautomatiseerd. Het melken gaat 24/7 met een robot. Wanneer de koeien daar te weinig komen of wanneer ze minder lopen, eten, kauwen of de temperatuur wijkt af, dan krijgen we een signaal en wordt daar direct op geanticipeerd."

Aad Straathof. Aad Straathof.

Oorbel met sensor

Elke koe in de stal van Aad draagt een oorbelletje met een sensor. "Op iedere dag van het jaar kunnen we de koeien bewaken zonder dat we erbij hoeven zijn. Met die sensoren kunnen we veel beter dan we met onze eigen ogen zien inspelen op wat dieren en gewassen nodig hebben."

Daar maakt hij op een stakingsdag gebruik van. "Het zou erg zijn als je niet even naar Den Haag zou kunnen. Sterker nog, mijn vrouw en ik zitten nu op een rondvaartboot in Keulen. Dat kan vanwege die sensoren. En omdat Bart er is, natuurlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore