Kwik gaat omlaag

Morgen voor 't laatst 20 graden: 'Maar winterdekbed is nog niet nodig'

14 oktober 2019 13:11 Aangepast: 14 oktober 2019 13:23
Herfst in het Amsterdamse Bos (archiefbeeld). Beeld © ANP

Als je dit jaar nog in je T-shirt naar buiten wil zónder kou te vatten: morgen is je laatste kans. Vooral in het zuiden en oosten wordt het nog redelijk warm. Het kan nog 23 graden worden. Daarna gaat het kwik omlaag.

De verwachting van morgen lijkt op het weer van vandaag: bewolkt en lichte regen of motregen. Druilerig weer, wordt dat genoemd. In het zuiden komt morgen nog af en toe de zon tevoorschijn.

Er zijn morgen ook weer grote verschillen in temperatuur. In het noorden wordt het 16 graden, in het midden van het land 18 graden. Maar in Limburg kan het 23 graden worden. "Dat is best wel warm", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. 

Kans is klein

Na morgen wordt het een stuk koeler. "De kans is echt heel klein dat we de komende weken nog boven de 20 graden uitkomen. In oktober zal het in ieder geval niet meer gebeuren." Over november valt er nog weinig te zeggen. De kans is klein, maar niet onmogelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden woningen met risico op neerslagschade: loopt jouw huis onder?

In het zuiden van Nederland hebben de scholieren deze week herfstvakantie. Die hebben al best geluk gehad met het weer, vertelt de weerman: afgelopen weekend liet de zon zich in het zuiden het vaakst zien.

Af en toe zon

De komende week blijft het wisselvallig. In de middag wordt het telkens zo'n 14 tot 16 graden. "Wel wordt het weertype wat opener, zoals we dat noemen. De zon zal zich af en toe laten zien", zegt Middendorp.

Wat nog wel opvallend is: de nachten verlopen veel te zacht voor deze tijd voor het jaar. "Dat is wel bijzonder. Normaal is het 's nachts zo'n 7 graden. De komende dagen is dat het dubbele. Het koelt niet zoveel af doordat er veel bewolking is, die werken als een soort dekentje.'

Over dekentjes gesproken: "Een winterdekbed is nog niet nodig. Nachtvorst zit er de komende twee weken niet in."

Bekijk de actuele temperaturenkaart:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore