Aanslag

Jawed S. krijgt ruim 26 jaar celstraf voor neersteken toeristen op Amsterdam Centraal

14 oktober 2019 13:29 Aangepast: 14 oktober 2019 13:34
Beeld © RTL Nieuws / ANP

Jawed S., de man die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal, heeft een celstraf van 26 jaar en 8 maanden gekregen. Hij is schuldig bevonden aan twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk. 

Tegen de 20-jarige man was 25 jaar celstraf geëist door het Openbaar Ministerie (OM). 

Dwarslaesie

Vorig jaar augustus stak S. de twee slachtoffers neer op station Amsterdam Centraal. De mannen waren samen met hun vrouwen op weg naar een bruiloft. Eén van de mannen zit daardoor nu in een rolstoel: hij had een complete dwarslaesie. Volgens de rechter was zijn ruggenmerg bijna helemaal doorgesneden. Zijn echtgenote was 11 weken zwanger op het moment van de aanslag. Ze kreeg later een miskraam.

Het andere slachtoffer liep een zenuwbeschadiging op en kan daardoor zijn hand vermoedelijk nooit meer goed gebruiken.

Snel uitgeschakeld

Jawed S., die vandaag niet in de rechtbank aanwezig was, wilde meer slachtoffers maken op het station van Amsterdam, maar dat lukte niet omdat de politie hem al snel met twee kogels uitschakelde. Dat was ook te zien op de schokkende beelden die het OM eerder liet zien in de rechtbank.

Een politieagent die daarbij betrokken was, vertelde dat hij last had van een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) sinds de gebeurtenis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffer emotioneel: 'Miskraam na laffe aanslag Jawed S.'

Dit gebeurde er op 31 augustus

's Ochtends vroeg: Jawed S. vertrekt in de ochtend vanuit Ingelheim Am Rhein met de trein. Hij komt naar Nederland om Geert Wilders te vermoorden. De PVV-leider organiseerde een cartoonwedstrijd om de profeet mohammed te beledigen.

11.15 uur: S. komt aan met de ICE op Amsterdam Centraal. Tot hij toeslaat, loopt hij rond op het station. Hij lijkt zomaar wat dwalen. Hij valt op bij speciale 'spotters' van de politie, die worden getrained in het herkennen van afwijkend gedrag.

12.00 uur: Een agent roept twee collega's om Jawed S. aan te spreken. Maar dan gaat het fout. Jawed S. slaat toe: hij steekt twee Amerikaanse toeristen neer. De twee mannen staan met hun rug naar hem toe.

De politie kan snel ingrijpen. Binnen 9 seconden wordt S. uitgeschakeld doordat de politie hem neerschiet.

Profeet verdedigen

S. zegt dat hij het deed om 'zijn profeet te verdedigen'. Hij wilde wraak nemen namens profeet Mohammed, die in zijn ogen beledigd werd door Geert Wilders. De PVV-leider had vorig jaar een cartoonwedstrijd uitgeschreven over de profeet.

Een paar uur vóór het incident zette S. een filmpje online waarin Wilders is te zien met een groot rood kruis over zijn hoofd. In de begeleidende tekst wordt gezegd dat Wilders de islam en de profeet heeft beledigd. De Nederlands vlag wordt in dezelfde video verbrand.

'Geen spijt'

Jawed S. heeft geen spijt, zei hij eerder. Hij liet weten dat hij het zo weer zou doen en trots is op wat hij heeft gedaan. 

De Amerikaanse slachtoffers eisten samen meer dan drie miljoen euro aan materiële en immateriële schade. De schadevergoedingen zijn deels toegekend: het slachtoffer met de dwarslaesie krijgt 2,6 miljoen. Het andere slachtoffer krijgt ruim 38.000 euro.  

Volgens de rechter toont S. geen berouw en is het 'herhalingsgevaar groot'. De man is psychologisch onderzocht, maar bleek geen psychische stoornis te hebben. Daarom heeft S. geen tbs opgelegd gekregen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore