Ouders én gebruikers

Drugs tijdens ADE: hoe ga je er zo veilig mogelijk mee om?

15 oktober 2019 18:57 Aangepast: 21 november 2019 16:25

Deze week staat Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event (ADE). Ouders zullen zich soms zorgen maken om hun kinderen die er gaan feesten – en om de drugs ze naar binnen werken. Hier lees je wat gebruikers én ouders kunnen doen om, ondanks de risico's, zo veilig mogelijk met bepaalde drugs om te gaan.

Het begint er volgens verslavingsinstelling Jellinek mee dat mensen zich goed inlezen over verschillende drugs. Zeker als het de eerste keer is dat ze iets gebruiken. "Er zijn veel plekken waar je alles kunt lezen over de effecten van drugs, en de juiste dosering", zegt preventiemedewerker Tom Bart van Jellinek. 

"Via de websites van Jellinek en Unity kun je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan." Online staan daar van iedere drug de werkzame stoffen en de juiste dosis vermeld. Bart: "Natuurlijk reageert ieder lichaam anders op een bepaalde stof en het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Maar je kunt sommige risico's wel beperken als je je aan bepaalde adviezen houdt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Xtc legaliseren kent haken en ogen: 'Vervuilde pillen zijn niet het grootste probleem'

Het Trimbos-instituut benadrukt dat aan drugsgebruik altijd risico's zijn verbonden. "En vlak alcohol niet uit. De meeste incidenten op de eerste hulp zijn nog altijd gerelateerd aan alcohol." Ga je tóch drugs gebruiken, dan adviseren Trimbos en Jellinek het volgende:

  • Gebruik alleen als jij je lichamelijk en psychisch goed voelt

  • Spreek met je vrienden af om elkaar goed in de gaten te houden. Laat elkaar niet in de steek. Zorg er liefst voor dat een van jullie nuchter blijft.

  • Gebruik geen middelen door elkaar.

  • Neem vooral niet meer als de effecten lang op zich laten wachten.

Als het niet goed gaat

Voel je je toch niet lekker na inname? Zoek dan een hulpverlener of een medewerker van de plek waar je bent. "Hoe eerder je dat doet, hoe beter", benadrukt Bart. "Want dan kunnen de effecten niet te ver doorschieten. De kans op eventuele bewusteloosheid of oververhitting is dan kleiner."

Jellinek merkt dat veel mensen huiverig zijn om hulp in te schakelen op het moment dat ze zich niet helemaal goed voelen door drugsgebruik. Het kan daardoor gebeuren dat ze te laat aan de bel trekken.

Gebruik is niet illegaal

"In Nederland word je niet vervolgd vanwege drugsgebruik", zegt Bart. "Drugsbezit is illegaal, maar -gebruik niet." Volgens hem is het daarom verstandig om bij elk gevoel van twijfel langs de EHBO te gaan. "Is er niets aan de hand? Dan kun je diezelfde avond weer terug naar je feestje."

Druggebruik wordt in Nederland dus niet bestraft. Je kunt altijd zonder justitiële gevolgen medische hulp inschakelen. Daarnaast kun je drugs anoniem laten testen bij bijvoorbeeld het Trimbos instituut.

Vier populaire drugs

Voor vier veelgebruikte drugs geeft Unity onder andere deze aanvullende tips:

  • MDMA/xtc: voorkom uitdroging, maar drink niet te veel water. Drink niet meer dan één glas water per uur. Als je meer neemt, loop je kans op een watervergiftiging en dat kan dodelijk zijn.

  • Speed: van amfetaminegebruik kun je een droge mond krijgen. In combinatie met knarsetanden verhoogt dat het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kun je doen door te kauwen op kauwgom.

  • Cocaïne: let goed op de dosering. Bij een te hoge dosering kan de coke in je voorhoofdsholte komen en daar verstopping en hoofdpijn veroorzaken.

  • Ketamine: pas op met ketamine op feesten, je kunt gedesoriënteerd raken en moeilijk bewegen, dansen is er vaak niet meer bij en je kunt struikelen of vallen op de dansvloer. Denk na of je dit effect echt wilt op een feest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagenlang onder invloed: wanneer mag je weer rijden na drugsgebruik?

Voor onder andere bezorgde ouders die meer willen weten over hoe ze bij iemand kunnen herkennen dat iets niet goed gaat, is het Rode Kruis een cursus gestart. Daarin leren ouders, maar bijvoorbeeld ook horecawerknemers, hoe ze bepaalde symptomen herkennen en hoe ze een situatie vervolgens aan moeten pakken. De training kost 65 euro.

"We adviseren zeker niet drugs te gebruiken, omdat dat nu eenmaal risico's met zich meebrengt", verduidelijkt woordvoerder Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. "Maar omdat we zien dat drugs zijn genormaliseerd, is er meer behoefte aan bredere kennis hoe hier mee om te gaan."

Inleven met speciale bril

De stimulerende, verdovende of trippende werking van bier tot speed en paddo's wordt in de cursus uitgelicht. Soms met behulp van een simulatiebril. "Zo leer je je in te leven in iemand die onder invloed is."

Wanneer je leert herkennen wat symptomen zijn van een slechte trip, kun je sneller hulp inschakelen. "Het is belangrijk dat je gebruikers op de juiste manier benadert. Mensen zien de wereld heel anders, dus je moet weten hoe je met hen omgaat: rustig ernaartoe gaan, beseffen dat de wereld anders overkomt. En bel altijd 112 als het ernstig is, of bij iedere vorm van twijfel."

XTC is een enorm populaire partydrug

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt: dit moet je weten over de drug

Vier keer opgenomen door verkeerd gebruik

Dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn op je eerste ervaring met drugs, leerde Richard (37) op de harde manier. Zijn eerste kennismaking met harddrugs, ruim tien jaar terug, eindigde namelijk op de eerste hulp in het ziekenhuis. "Ik was nieuwsgierig en onwetend", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Achteraf kan ik zeggen dat ik mijn eigen grenzen nog niet kende. Dus nam ik te veel. Veel te veel."

Hij gebruikte die avond speed. Het begon met een beetje, maar liep diezelfde avond uit tot een veel te grote hoeveelheid. "Toen ik lijkbleek thuiskwam, stond ik te trillen en kon ik niet meer slapen. Ook moest ik veel overgeven."

'Domme ezel'

In het ziekenhuis bleek Richard volledig uitgedroogd te zijn. "Ik heb een halve dag op de eerste hulp gelegen om te herstellen." Het bleef niet bij die ene opname. In totaal belandde hij vier keer in het ziekenhuis na te veel drugs te hebben gebruikt. "Iets met een domme ezel die zich een aantal keer tegen dezelfde steen stoot", meent Richard.

Inmiddels durft hij te zeggen waardoor hij de controle over zichzelf zo vaak verloor. "Laat ik voorop stellen: ik kan niemand anders de schuld geven dan mijzelf. Ik had alleen niemand om mij heen die vertelde waar ik op moest letten. Er zijn zoveel dingen die ik toen gewoon niet wist."

'Laat je drugs testen'

Richard omschrijft zijn eigen historie met drugs als 'roekeloos'. "Met de kennis van nu had ik nooit dezelfde keuzes gemaakt." Wat had hij anders gedaan die eerste keer? "Alleen een kleine hoeveelheid nemen, en daarbij blijven. Uitgewerkt is uitgewerkt."

Hij heeft nog een paar tips voor mensen die hij vroeger zelf had willen hebben: "Blijf eten en goed drinken tijdens je trip. En drink zeker geen alcohol. Je waarneming is totaal anders, en je voelt dus niet of je dorst hebt of dronken bent. En niet vergeten: laat je drugs testen bij Jellinek. Je kan aan de buitenkant nooit zien wat je neemt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore