Ga naar de inhoud
Lange files op snelwegen

Boeren naar provinciehuizen: veel files en steden vol met tractoren

Boeren rijden over de A28 naar het verzamelpunt op het veld naast het TT-circuit in Assen voorafgaand aan een protest bij het provinciehuis van Drenthe. Beeld © ANP

Opnieuw een boerenprotest vandaag. In verschillende delen van het land hebben boeren gehoor gegeven aan een oproep van Landbouworganisatie LTO Noord om te protesteren bij provinciehuizen. Dat zorgt de hele dag voor lange files.

Een colonne van boeren die onderweg waren naar het provinciehuis in Groningen zorgde op de snelweg A7 tussen Winschoten en Groningen voor een kilometerslange file. Inmiddels staat het plein voor het provinciehuis vol met trekkers, is te zien op beelden gemaakt door RTV Noord.

Assen

Ook in andere provinciehoofdsteden waren trekkers te zien. In Assen verzamelden 700 boeren zich bij het TT Circuit. Daardoor ontstond op snelweg A37 een file van 10 kilometer lang. Ook op de A28 ontstond een file door landbouwvoertuigen. Van daaruit trekt de colonne naar het Drentse provinciehuis.

100 tractoren in Arnhem

Verslaggever Robin van Hijfte maakte deze beelden in Arnhem:

Ook in andere provinciehoofdsteden wordt verkeersoverlast verwacht door colonnes van trekkers. Rijkswaterstaat waarschuwt voor vertraging op de snelwegen. Ook in de steden zelf wordt overlast verwacht.

Stikstofuitstoot

Landbouworganisatie LTO Noord riep haar 14.000 leden vorige week op te protesteren om de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel te krijgen. Agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Vrijdag protesteerden boeren al bij de provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. De provincie Friesland heeft eerder genomen stikstofmaatregelen ingetrokken.

Biodiversiteit verdwijnt door stikstof

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.