Ga naar de inhoud
Kankerverwekkend

Speciaal fonds voor huiseigenaren die asbest willen verwijderen

Het kabinet wil er werk van maken om het aantal asbestdaken terug te dringen: huiseigenaren die de kankerverwekkende stof willen laten verwijderen, kunnen straks beroep doen op een speciaal fonds.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. Eerder wilde Van Veldhoven nog een verbod op de daken vanaf 2028, maar dat sneuvelde in de Eerste Kamer omdat dit voor de bewoners te veel zou kosten.

Volgend jaar

Nu komt de politica met een reeks maatregelen. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat ze, ook nu het verbod van tafel is, werk wil maken van een eerder aangekondigd fonds. Huiseigenaren die kankerverwekkende asbest willen laten verwijderen, kunnen daarvoor een beroep doen op geld uit dat fonds. Het fonds moet volgend jaar beschikbaar zijn en zal tot 2028 lopen.

Hoeveel geld er in het fonds zal zitten, is nog niet bekend. Verschillende partijen zullen eraan bijdragen.

5 miljoen voor schrijnende gevallen

Daarnaast was er 5 miljoen euro toegezegd om de meest schrijnende gevallen te helpen. Van Veldhoven gaat kijken hoe ze dat geld kan inzetten. Mogelijk wordt het ook onderdeel van het fonds.

Asbestdaken
Lees ook:
Asbestdaken niet verboden: 'Politiek speelt met levens'

De staatssecretaris wil nog voor het einde van het jaar een samenwerkingsovereenkomst tekenen met provincies, gemeenten, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties om tot een versnelde afbouw te komen.