Anti-tankgranaten

121 granaten gevonden bij boogschieten: 'Er kwam geen einde aan'

13 oktober 2019 21:56 Aangepast: 13 oktober 2019 21:58
121 granaten gevonden bij boogschiettoenooi Beeld © Harry Booltink

Tijdens een boogschiettoernooi in het Gelderse Doorwerth heeft een deelnemer 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Hij was op zoek naar pijlen die hun doel hadden gemist.

Dit weekend organiseerde de Dutch Bowhunting Clan een handboogschiettoernooi in de bossen bij kasteel Doorwerth. Deelnemers werden via een parcours door het bos geleid.

Grote verbazing

"Niet iedere pijl raakte het doel, dus was ik tussen de bladeren op de grond aan het zoeken naar de pijlen die we waren kwijtgeraakt", zegt lid van de Dutch Bowhunting Clan Harry Booltink. "Tot mijn grote verbazing zag ik ineens een handgranaat. Eerst eentje, toen nog een en nog een, er kwam geen einde aan. Toen hebben we maar snel de politie gebeld en zij heeft gelijk de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld." 

De gevonden granaten. De gevonden granaten.

Tot ieders verbazing bleef het niet bij een paar granaten. Bij onderzoek van de EOD werden nog eens tientallen Engelse anti-tankgranaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. 

Operatie Market Garden

De EOD vertelde Booltink dat het zogenoemde PIAT-granaten waren: granaten die door de geallieerden gebruikt werden om tanks op te blazen. Vermoedelijk werden de granaten achtergelaten in het bos tijdens operatie Market Garden in 1944, een mislukte operatie van de geallieerden om een groot deel van Nederland te bevrijden. 

De EOD heeft de granaten meegenomen voor onderzoek en zal ze op een later moment tot ontploffing brengen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore