Ain Issa

'Geen Nederlandse IS-strijders ontsnapt uit kamp Syrië'

13 oktober 2019 21:58 Aangepast: 13 oktober 2019 21:59
Een vrijwilligster zorgt voor weeskinderen van (waarschijnlijk) buitenlandse IS-strijders in het kan Ain Issa. Beeld © AFP

Voor zover bekend zaten er geen Nederlandse IS-strijders in het Syrische kamp Ain Issa, waaruit bijna 800 IS-aanhangers ontsnapten. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het kamp vluchtten vooral buitenlandse IS-vrouwen en hun kinderen, zeggen de lokale Koerdische autoriteiten. Ze zouden zijn ontsnapt na bombardementen van het Turkse leger, dat deze week de regio binnenviel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan ontkent ontsnapping van IS-gevangenen Noord-Syrië

130 Nederlanders

De Turkse president Erdogan ontkent echter dat er überhaupt mensen zijn ontsnapt uit het kamp. Volgens hem hebben de Koerden de berichten de wereld in geholpen om steun te krijgen van westerse landen.

Volgens de meest recente cijfers van de AIVD waren er op 1 oktober nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Turkse invasie: wie wil wat?

Naar Nederland halen

Regeringspartij D66 pleit er door de recente onrust in het gebied nu toch voor om hen naar Nederland te halen en hier te berechten. Dat zei Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Buitenhof. Hij vreest dat IS'ers door de huidige onrust in het gebied anders 'onder de radar naar Nederland' kunnen komen en hier 'verschrikkelijke dingen gaan doen'.

Coalitiepartner VVD is echter fel tegen het idee en wil nog steeds dat de IS-strijders in de regio worden berecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore