Moeizame zege

Wijnaldum zorgt voor zege op Wit-Rusland: Oranje zo goed als zeker van EK

13 oktober 2019 19:53 Aangepast: 14 oktober 2019 16:01
Wijnaldum is de man van de avond met twee doelpunten Beeld © ANP

Georginio Wijnaldum was vanavond tegen Wit-Rusland de grote man aan de kant van het Nederlands elftal. In de moeizame wedstrijd die eindigde in 1-2, nam hij beide doelpunten voor zijn rekening. Door deze overwinning kan het EK Oranje bijna niet meer ontgaan.

Het was het Nederlands elftal dat vanaf het begin de regie in handen had. Dit leidde in het begin van de wedstrijd voornamelijk tot veel balbezit, maar nog niet tot grote kansen. Wit-Rusland zakte met het hele team ver in op de eigen helft, wat het voor Oranje lastig maakte om erdoorheen te voetballen.

Gevaarlijk moment

Het eerste gevaarlijke moment aan de kant van het Nederlands elftal kwam pas in de twintigste minuut. Donny van de Beek, die in de basis mocht beginnen in plaats van Marten de Roon, zag de keeper iets voor zijn goal staan, maar lepelde de bal net over. 

Het eerste gevaarlijke moment van Wit-Rusland liet niet lang op zich wachten. Laptev, spits van de Wit-Russen, kreeg toevallig de bal voor de voeten en had de bal voor het inschieten. Matthijs de Ligt wist hem met een uiterste krachtinspanning van scoren af te houden. 

Bevrijdende 0-1

In de 32ste minuut was daar eindelijk de bevrijdende 0-1. Wijnaldum wist te ontsnappen aan zijn directe tegenstander en kopte de bal achter de Wit-Russische doelman. Vanaf dat moment probeerde het Nederlands elftal snel de tweede treffer te maken door meerdere malen uit de tweede lijn te schieten.

De 0-2 kwam tien minuten later van de voet van Wijnaldum. Hij maakte zijn tweede goal van de avond door een prachtig afstandsschot in de kruising. 

Oranje houdt het spannend

De tweede helft begon net zoals de eerste helft, met het Nederlandse elftal dat het balbezit had en het tempo van de wedstrijd bepaalde. Zo leek er ook weinig aan de hand totdat Wit-Rusland in de 54ste minuut ineens de 1-2 maakte. Dragun liep vanaf het middenveld weg van zijn directe tegenstanders en kopte de bal achter Jasper Cilessen. Dit was pas de eerste thuisgoal van de Wit-Russen in deze EK-kwalificatie. 

Vanaf de tegengoal gaf het Nederlands elftal de regie een beetje uit handen. Wit-Rusland werd brutaler en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Het Nederlands elftal wist de wedstrijd uit te spelen zonder nog een tegengoal te incasseren. 

Door deze belangrijke zege blijft Nederland koploper in de poule met vijftien punten uit zes wedstrijden. Duitsland staat tweede met drie punten minder dan Oranje, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore