Giro 7244

Rode Kruis opent gironummer voor vluchtelingen uit Noordoost-Syrië

13 oktober 2019 18:01 Aangepast: 13 oktober 2019 18:33
Mensen slaan op de vlucht na de Turkse inval in Noordoost-Syrië. Beeld © AFP

Het Rode Kruis heeft een girorekening geopend voor mensen die op de vlucht zijn uit het noordoosten van Syrië. De hulporganisatie maakt zich grote zorgen over de 300.000 mensen die in het gebied wonen, nu Turkije daar een inval heeft gedaan.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de Turkse inval al 130.000 mensen op de vlucht geslagen.

Watervoorziening

Die mensen gaan bijvoorbeeld naar de stad Al-Hasakah, maar daar is een belangrijke watervoorziening geraakt door de bombardementen. Veel mensen dreigen daarom zonder water te komen zitten. Het Rode Kruis deelt daar kant-en-klaarmaaltijden, waterflesjes, matrassen en dekens uit aan meer dan 500 families die tijdelijk worden opgevangen in scholen.

Syrië wordt al acht jaar geteisterd door conflicten. "Honderdduizenden mensen in dit gebied van Syrië zijn voor de zoveelste keer slachtoffer van geweld. Tienduizenden kinderen kennen niets anders dan strijd en moeten opnieuw op zoek naar een veilig heenkomen," aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Humanitair oorlogsrecht

De internationale hulporganisatie roept alle partijen dringend op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren, zodat hulpverleners hun werk kunnen doen. "Voor iedereen die onderdeel uitmaakt van de gevechten geldt: burgers mogen nooit slachtoffer worden van de strijd en moeten worden beschermd."

"Medisch personeel en andere hulpverleners moeten hun werk kunnen doen en ook de levens van zieke of gewonde soldaten die niet langer deelnemen aan de gevechten, moeten worden gespaard. Dit is het uitgangspunt van het humanitair oorlogsrecht en dat moet worden nageleefd", zegt Lahr.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 na onrust in Syrië: IS-terroristen toch in Nederland berechten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore