Toeristen neergestoken

Gaat Jawed S. 25 jaar de cel in? Stationsteker hoort zijn straf

14 oktober 2019 06:00 Aangepast: 14 oktober 2019 06:07
Beeld © RTL Nieuws / ANP

Vandaag hoort Jawed S. zijn straf. De 20-jarige S. stak op 31 augustus vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neer op station Amsterdam Centraal. Tegen de stationsteker is 25 jaar celstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie eist de straf voor twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk. S. kwam naar het station van Amsterdam om 'zijn profeet te verdedigen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 jaar cel geëist tegen stationsteker Jawed S.: 'Aanslag had terroristisch oogmerk'

De officier van justitie wil ook de vorderingen van slachtoffers toewijzen: één agent eist 1500 euro, een andere agent 5000 euro. De Amerikaanse slachtoffers eisen samen meer dan drie miljoen euro aan materiële en immateriële schade. 

Slachtoffers van de steekpartij vertellen hoe hun levens zijn veranderd: 'Miskraam na laffe aanslag Jawed S.'

Partners van de slachtoffers vertelden hoe die daad hun levens ingrijpend heeft veranderd.

Eén van de slachtoffers zit in een rolstoel als gevolg van een vrijwel complete dwarslaesie. Volgens de rechter was zijn ruggenmerg bijna helemaal doorgesneden. Zijn echtgenote was 11 weken zwanger op het moment van de aanslag. Ze kreeg later een miskraam.

S. wilde meer slachtoffers maken op het station van Amsterdam. Dat lukte niet, omdat de politie hem al snel kon uitschakelen. Dat was ook te zien op de schokkende beelden die het Openbaar Ministerie liet zien in de rechtbank.

Dit gebeurde er op 31 augustus

's Ochtends vroeg: Jawed S. vertrekt in de ochtend vanuit Ingelheim Am Rhein met de trein. Hij komt naar Nederland om Geert Wilders te vermoorden. De PVV-leider organiseerde een cartoonwedstrijd om de profeet mohammed te beledigen.

11.15 uur: S. komt aan met de ICE op Amsterdam Centraal. Tot hij toeslaat, loopt hij rond op het station. Hij lijkt zomaar wat dwalen. Hij valt op bij speciale 'spotters' van de politie, die worden getrained in het herkennen van afwijkend gedrag.

12.00 uur: Een agent roept twee collega's om Jawed S. aan te spreken. Maar dan gaat het fout. Jawed S. slaat toe: hij steekt twee Amerikaanse toeristen neer. De twee mannen staan met hun rug naar hem toe.

De politie kan snel ingrijpen. Binnen 9 seconden wordt S. uitgeschakeld doordat de politie hem neerschiet.

Een paar uur voor het incident zette S. een filmpje online waarin Geert Wilders is te zien met een groot rood kruis over zijn hoofd. In de begeleidende tekst wordt gezegd dat Wilders de islam en de profeet heeft beledigd. De Nederlands vlag wordt in dezelfde video verbrand.

In Facebookfilmpjes op S. zijn profiel wordt hard uitgehaald naar Nederland en Geert Wilders. In Facebookfilmpjes op S. zijn profiel wordt hard uitgehaald naar Nederland en Geert Wilders.

Spijt heeft Jawed S. niet. Tijdens de rechtszaak liet hij weten dat hij het zo weer zou doen. Hij is trots op wat hij heeft gedaan. "Net als zijn vader en de inwoners van zijn dorp in Afghanistan", zei de officier van justitie die telefoongesprekken afluisterde van Jawed in de gevangenis.

Jawed had zijn testament al klaarliggen, hij ging er vanuit dat hij zou worden doodgeschoten op het station. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben nauwelijks conclusies kunnen trekken over de geestelijke gezondheid van Jawed S. Het onderzoek werd verhinderd omdat zij bang waren dat hij geweld tegen ze zou gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore