Inval Noord-Syrië

Koerdisch protest in Den Haag: 'We voelen ons gebruikt, bedrogen'

12 oktober 2019 17:18 Aangepast: 12 oktober 2019 17:43
Beeld © RTL Nieuws

Ze voelen zich in de steek gelaten, zeggen ze: de Koerden die vanmiddag in Den Haag demonstreerden tegen de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië. "Kort geleden hebben de Koerden daar tegen Islamitische Staat gestreden en 10.000 levens gegeven. We voelen ons gebruikt, bedrogen."

De Turkse president Erdogan is Noord-Syrië binnengevallen om, zoals hij het noemt, een 'veilige zone' te creëren. Eerder stond de regio deels onder controle van de Amerikanen, wat het Turkse leger op afstand hield.

President Trump riep afgelopen week plotseling alle Amerikaanse militairen terug. Een 'steek in de rug', vonden de Koerden dat.

Rojava

Het Turkse leger is inmiddels de Koerdische autonome regio Rojava al binnen gevallen. De eerste bombardementen zijn uitgevoerd. 

Vandaag verzamelden honderden Koerden zich met vlaggen in het centrum van Den Haag. Ze maakten een tocht door de stad. "Leve het verzet van Rojava", klonk het. En: "Erdogan, terrorist!"

Egid Helbest, van de Koerdische organisatie HDP Nederland. Egid Helbest, van de Koerdische organisatie HDP Nederland.

De demonstranten willen meer steun van Europese regeringsleiders. "Turkije valt een volk aan dat vreedzaam leeft. We vragen solidariteit en steun en eisen dat het luchtruim veilig gesteld wordt", zei Egid Helbest, van de Koerdische organisatie HDP Nederland.

Volgens Helbest worden onder andere ziekenhuizen gebombardeerd. "Als Erdogan zo doorgaat, helpt hij IS weer op de been. Dat is een gevaar, niet alleen voor de Koerden, maar voor de hele wereld."

Een Koerdische demonstrante: "De YPG heeft gevochten tegen de terroristen van IS. Ze moeten nu beschermd worden, schandalig dat ze afgeslacht worden." Een Koerdische demonstrante: "De YPG heeft gevochten tegen de terroristen van IS. Ze moeten nu beschermd worden, schandalig dat ze afgeslacht worden."

De demonstratie werd beëindigd op het Malieveld. "We staan hier om solidariteit te tonen aan de Koerden in Rojava", zei een andere demonstrant. "Wij willen laten zien dat we tegen terroristen zijn. Tegen de inval van Turkije. Wij willen Nederlandse sancties tegen Erdogan."

'Schandalig dat ze afgeslacht worden'

Turkije beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien. De Koerden zijn het daar niet mee eens. "De YPG heeft gevochten tegen IS, de terroristen in Syrië. Ze moeten nu beschermd worden, schandalig dat ze afgeslacht worden."

Een andere demonstrant liet weten: "We zijn tegen elke vorm van oorlog. Er was eindelijk rust. Zoals we vaak zeggen: het Koerdische volk heeft geen vrienden, alleen de bergen zijn onze vrienden. Dat blijkt de afgelopen week opnieuw."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrek VS uit noord-Syrië onbegrijpelijk voor bondgenoten Trump: 'Een ramp in de maak'

Koerdistan

De Koerden wonen over een groot gebied in het Midden-Oosten, het is een volk zonder staat. Ze leven verspreid over Irak, Iran, Syrië en Turkije. Al bijna honderd jaar willen ze een eigen, onafhankelijke staat. Na de val van het Ottomaanse rijk lag een onafhankelijk Koerdistan op de Franse en Britse tekentafels, maar die afspraken uit 1920 zijn nooit nagekomen. De Koerden bleven minderheden in het Midden-Oosten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore