Bezetten Blauwbrug

Politie breekt blokkade klimaatactivisten op, brug weer vrij

12 oktober 2019 11:16 Aangepast: 12 oktober 2019 18:06
Actievoerders tegenover de politie op de Blauwbrug. Beeld © ANP

De klimaatactivisten die eerder vandaag de Blauwbrug in Amsterdam blokkeerden, zijn opgepakt door de politie. De politie zegt ruim 130 mensen te hebben opgepakt.

Leden van de actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden de brug bij de Stopera. Maar volgens de politie mocht dit niet. Die riep ze op om zelfstandig te vertrekken, anders zouden ze worden opgepakt. 

Vastgelijmd

De politie heeft de Blauwbrug schoongeveegd. Alle demonstranten zijn weggehaald. De Amsterdamse politie heeft zo'n 130 mensen opgepakt.

"Ze hebben het bevel van de politie om zich te verwijderen niet opgevolgd. Daarom krijgen ze een boete van 380 euro", zei een woordvoerder van de politie.

Iets voor 15.00 uur meldde de politie dat de brug weer open was en het weer rustig was in de stad. "Maar we blijven de situatie wel in de gaten houden", zei een woordvoerster.

Politie ruimt massale blokkade door klimaatactivisten in hartje Amsterdam

Aanvankelijk heeft de politie demonstranten gearresteerd maar het werden er zoveel dat is overgegaan op verplaatsing zonder aanhouding.

Actievoerders in het water

Naast de actie op de Blauwbrug hing ook een aantal activisten in hangmatten onder een brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht.

Volgens de woordvoerder hadden toeristen de touwen doorgesneden omdat ze met een rondvaartboot verder wilden. "Deze activisten zijn daardoor in het water gevallen."

Meerdere acties

De actievoerders werden in een bus geplaatst en daarna weggevoerd. De actiegroep Extinction Rebellion voerde maandag, dinsdag en vrijdag ook al actie in Amsterdam. 

De activisten kondigden ook aan dat ze de brug bij de kruising Nieuwe Herengracht en Jonas Daniël Meijerplein blokkeren en actie voeren bij het Waterlooplein voor de Mozes en Aäronkerk. Op de Blauwbrug dragen de actievoerders een groot spandoek met de teksten: 'Opstand voor het leven' en 'Rebel voor je leven'.

Zo laat Extinction Rebellion zich vrijwillig arresteren

De leden van Extinction Rebellion lieten zich bij eerdere acties ook al vrijwillig arresteren. "Het is een erkenning dat jij je inzet en je lichaam in de strijd gooit", zei een van hen toen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore