'Feesten en fietsen'

Laat die wagen staan: GroenLinks en ChristenUnie willen autoloze zondag

12 oktober 2019 08:30 Aangepast: 12 oktober 2019 08:46
Autoloze zondag in 1973: kinderen fietsen en rolschaatsen over de snelweg Beeld © ANP

Eén keer per jaar die auto laten staan, dat moet toch kunnen? Dat vinden althans GroenLinks en ChristenUnie, die een autoloze zondag willen invoeren.

Die moet aansluiten op de autovrije dag die jaarlijks eind september in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een succes is.

Feesten en fietsen

Het is een initiatief van Kamerleden Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Suzanne Kröger van GroenLinks. Ze dienen hun plan dinsdag in als de Tweede Kamer vergadert over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Autoloze zondag in Brussel, 22 september 2019 Autoloze zondag in Brussel, 22 september 2019

Dik-Faber en Kröger lieten zich inspireren door beelden van een autoloze dag in Londen, een paar weken geleden. "Mensen feestten, fietsten en ontmoetten elkaar op straat", zegt Kröger in Trouw.

Milieuvervuiling

Met een autoloze dag willen de twee politici aangeven dat er te veel auto's op de weg zijn, die bovendien funest zijn voor het milieu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Toch klimaatdoelen halen? Zo kan het kabinet razendsnel CO2 verminderen

1973-1974

In 1973 voerde het kabinet-Den Uyl de autoloze zondag in om te anticiperen op benzinetekorten door de oliecrisis. Er volgden tien autoloze zondagen, waarop het streng verboden was om de auto te pakken. Alleen hulpdiensten kregen ontheffingen.

Dik-Faber en Kröger hopen op de welwillendheid van de automobilist. "Wij gaan vanuit Den Haag niets opleggen of verbieden."

1973: Een rolschaatssleep op de snelweg 1973: Een rolschaatssleep op de snelweg

Minder CO2-uitstoot

Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool, zei eerder tegen RTL Nieuws dat een autoloze zondag 1,2 megaton minder aan CO2-uitstoot oplevert. Visser: "Ik ben in mijn berekening uitgegaan dat mensen óf gaan lopen óf op andere dagen hun inkopen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Broeikasuitstoot vorig jaar licht gedaald, maar doelen nog ver weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore