Elke week berichtjes

Bas vertelt waarom hij een jaar lang zijn ex stalkte

11 oktober 2019 21:10 Aangepast: 11 oktober 2019 21:25
Archieffoto Beeld © iStock

Waarom zou je je ex-vriendin 26 keer per dag bellen? Waarom zou je iemand urenlang bespieden? Waarom stalk je iemand? RTL Nieuws sprak met Bas die zelf veroordeeld is voor stalking, om erachter te komen wat er in het hoofd van een stalker omgaat.

Bas heet in het dagelijks leven anders, maar om privacyredenen hebben we zijn naam gefingeerd. 

'Niet verkroppen dat relatie over was' 

Toen het uit ging tussen Bas en zijn vriendin, een aantal jaar geleden, zag hij het even niet meer zitten. "Ik was aangeslagen, verdrietig. Ik kon het niet verkroppen dat de relatie voorbij was", vertelt Bas aan een verslaggever van RTL Nieuws.

Hij vindt het spannend om zijn verhaal te doen, want hij beseft zich eigenlijk nu pas - ondanks zijn veroordeling - wat hij zijn ex-vriendin heeft aangedaan.

Als het aan Bas lag, was het nooit uitgegaan. Toen dat wel gebeurde, voelde hij zich gekwetst, vertelt hij. "Ik voelde me in mijn eer aangetast. En na dat verdriet, kwam eigenlijk de woede en de boosheid." 

Uit het leven van zijn ex gewist

Bas kon er niet tegen dat hij plotseling uit het leven van zijn ex gewist werd. "Dat was de aanleiding om er dan toch kunstmatig voor te zorgen dat ik weer aanwezig was in haar leven." 

Hij begon haar berichtjes te sturen. Eerst was de inhoud daarvan nog beleefd. "Maar het werd al snel feller en ongenuanceerder. Ik stuurde haar kwetsende berichten, boze berichten, ook smeekberichten: kom alsjeblieft bij me terug." 

Hoe vaak hebben mensen last van stalking?

Afgelopen jaar werden 2945 gevallen van stalking geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn omgerekend bijna 8 gevallen per dag.

Het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten vertelt daarnaast dat zo'n 25 procent van de Nederlandse vrouwen weleens is gestalkt, tegenover een gemiddelde van 18 procent in de Europese Unie.

Bas zocht elke week contact. Wat zijn doel was? "Je hoopt dat iemand bijdraait. Je hoopt dat je gewoon weer in contact kan komen met iemand, dat alles verder gaat waar het mee eindigde." 

Het drong niet tot Bas door

Maar Bas besefte later pas, dat zijn berichtjes averechts werkten. "Toen ze naar mij riep: 'Bas! Als je nu niet stopt ga ik aangifte doen bij de politie!', had ik pas in de gaten dat het voor haar als zeer bedreigend overkwam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie moet sneller in gesprek met stalkers: 'Vertel dat 26 keer bellen niet kan'

Pas na een jaar stalking, moest Bas op het politiebureau verschijnen. Het gesprek was té mild en veel te laat, vindt Bas. "Als de politie mij in een stopgesprek had verteld dat op stalking zware straffen staan, dat alles wat je doet wordt bewaard in een dossier, dat de politie er bovenop zit, dat ze je constant in de gaten houden, dan was ik direct gestopt." 

Bas kreeg een werkstraf, moest zijn ex-vriendin een schadevergoeding betalen én, zo zegt hij zelf, hij zal het nooit meer doen.

Reactie politie: 'We kunnen vaker stopgesprekken voeren'

De politie laat in een reactie weten geregeld stopgesprekken te voeren. "Het stopgesprek is een nuttig instrument. Als het wordt gevoerd op het moment dat de stalking nog geen vast gedragspatroon is geworden, helpt het in veel gevallen om de stalking te stoppen."

"Als er eenmaal aangifte is gedaan, als er bedreigingen en fysiek geweld zijn, heeft een stopgesprek geen zin meer. In ieder basisteam is expertise aanwezig voor het voeren van een stopgesprek. Het klopt dat we vaker een stopgesprek zouden kunnen voeren. Daarvoor is het nodig om in een vroeg stadium stalking te herkennen. Daar hebben we al volop op ingezet en daar gaan we volgend jaar mee verder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore