Bijna driekwart van de Nederlanders steunt het nieuwe protest van de boeren volgende week woensdag. Ze vrezen dat zij de dupe worden van maatregelen tegen klimaatverandering.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt hun actie, blijkt uit een representatieve flitsenquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.
Boeren willen woensdag opnieuw met de tractor naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven en naar de Tweede Kamer in Den Haag omdat ze zich onder meer oneerlijk behandeld voelen in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van stikstofuitstoot.
Verkeerschaos
1 oktober waren er ook al protesten in Den Haag. Toen trokken duizenden boeren naar het Malieveld. Het leverde volgens de ANWB de drukste ochtendspits ooit op: er stond meer dan 1136 kilometer file.
72 procent van de 515 ondervraagden zegt de nieuwe acties van de boeren te steunen. Een ruime meerderheid van 80 procent wil best langzamer rijden als dat betekent dat boeren hun bedrijf niet hoeven sluiten of verkopen. En maar liefst 91 procent vindt dat boeren meer waardering verdienen voor hun rol in de Nederlandse voedselvoorziening.
Veestapel inkrimpen
Of de boeren hun veestapel moeten inkrimpen om de uitstoot van stikstof te verminderen, is minder duidelijk. 46 procent van de ondervraagden vindt van niet, 38 procent vindt van wel.
RTL Nieuws vroeg drie leden van ons klimaatpanel hoe zij hierover denken.
Pieter, werkt in een kaasfabriek
"Ik ben een boerenzoon en woon zelf op het platteland. Mijn leven is verweven met het boerenbestaan. Alleen daarom steun ik al de protesten. Ik vrees ook dat de boeren hard worden aangepakt om de uitstoot van stikstof te verminderen."
"Als de boeren vrijwillig worden uitgekocht, is het prima. Dan wordt de veestapel automatisch minder. Maar gedwongen uitkopen zie ik niet zitten, dat wordt te pijnlijk."
"Ik wil ook best wel minder hard rijden. 130 kilometer per uur zuipt toch benzine. Als je nou overal 100 kilometer per uur mag, is het prima. Maar dan moet het geen gedonder worden, gewoon overal. Dus niet op de ene weg 80, op de andere weg 90 en soms 100."
Judith, werkt op een varkens- en kippenboerderij
"Ik ben al boer en ga het bedrijf van mijn ouders overnemen. Ik vond de eerste actie van de boeren 1 oktober ook heel goed. Ze hebben duidelijk hun punt gemaakt. Het heeft echt iets gedaan met de slechte beeldvorming, dat merk ik ook in mijn eigen omgeving."
"Maar daarom vind ik het aangekondigde tweede protest niet nodig. Het was wel nodig dat de beeldvorming veranderde. Hij was heel slecht. Vroeger heb ik ook niet altijd durven vertellen dat we thuis kippen en varkens hebben. Mensen oordelen dan, daar had ik niet altijd zin in."
"Boeren doen nu al van alles om zo min mogelijk stikstof uit te stoten. We zouden ook strenger moeten kijken naar vliegtuigen en files. Niet alles moet van de boeren komen. Het is door dat protest inmiddels wel duidelijk geworden hoe belangrijk de boeren zijn voor de voedselvoorziening."
Lydia, afgekeurd
"Mijn man en ik hebben ook een melkveebedrijf gehad, maar dat hebben we vier jaar geleden verkocht. We hebben wel gezien dat het boeren steeds lastiger wordt. Er zijn zoveel regels."
"Sommige boeren zitten klem en zouden wel willen stoppen, maar dat kan nog niet. Ze zullen blij zijn met een regeling waardoor ze kunnen worden uitgekocht. Daar sta ik heel erg achter."
"En dan wil ik best overal van 130 naar 100 kilometer per uur gaan op de snelwegen. Dat valt wel mee, dat overleven we wel. Zo worden de lasten van het verminderen van de stikstofuitstoot eerlijk verdeeld in het land."
