Opvallende statistiek

Meer vrouwen dan mannen in de rijkste gemeenten van Nederland

11 oktober 2019 17:56 Aangepast: 11 oktober 2019 18:00
Rijke gemeentes hebben meer vrouwen dan mannen. Beeld © ANP

Wat hebben de gemeenten Wassenaar, Bloemendaal en Heemstede gemeen, naast dat het de rijkste gemeenten van Nederland zijn? Er wonen veel meer vrouwen dan mannen.

Een opvallende statistiek: in de acht meest vermogende gemeenten wonen meer vrouwen dan mannen. In totaal hebben de vrouwen een overwicht van ongeveer 4,3 procent op het totale aantal inwoners in deze gemeenten.

Eerder vandaag toonde de onderzoeksredactie van RTL Nieuws aan dat er flinke regionale verschillen bestaan in de man-vrouwverdeling. Stedelijke gebieden hebben over het algemeen meer vrouwen, terwijl op het platteland het aandeel mannen groter is.

 

Kunnen we nu zeggen dat er een verband bestaat tussen welvaart en geslacht? Emeritus hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam spreekt dat tegen: "In de rijke gemeentes wonen overwegend oudere mensen." Hij stelt dat de meeste mensen pas op latere leeftijd een aanzienlijk vermogen hebben. "En aangezien mannen over het algemeen eerder overlijden dan vrouwen, blijven er op die plekken meer vrouwen over." 

'Geen Vinex-wijken'

Vergrijzing is volgens Latten daarom de grootste oorzaak van het opvallende verschil. "Deze gemeenten staan niet bekend om hun betaalbare Vinex-wijken. Er is maar een beperkte instroom van jonge gezinnen en dus meer sprake van vergrijzing."

Geconfronteerd met de meerderheid van vrouwen in hun gemeente, reageert de winkeliersvereniging WCH uit Heemstede verrast. "Het is mij nooit eerder opgevallen", lacht vice-voorzitter Willem van Dam. "Maar nu je het zegt..."

Van Dam is eigenaar van een chocolatier en ijssalon in de winkelstraat. "Natuurlijk zie ik meer vrouwelijke klanten dan mannen. Maar dat heeft denk ik ook te maken met wat ik verkoop."

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Heemstede merkt het hoge vrouwenaantal sterk aan de grote aanwezigheid van vrouwelijke raadsleden. "Vrouwen hebben de overhand in de raad", zegt een woordvoerster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore