Acties tegen stikstofbeleid

Opnieuw boerenprotesten: 'Mijd binnenstad Leeuwarden'

11 oktober 2019 13:43 Aangepast: 11 oktober 2019 14:34
Het protest voor het Provinsjehûs. Beeld © ANP

Het verkeer in de binnenstad van Leeuwarden is compleet vastgelopen vanwege boerenprotesten voor het provinciehuis. Niet alleen in Friesland, ook in Noord-Brabant kwamen boeren in actie tegen het stikstofbeleid. In beide provinciehuizen staat het beleid vandaag op de agenda.

In Leeuwarden zijn honderden boeren aanwezig bij de spontane actie. Ze blokkeren de ingang van het Provinsjehûs met hun tractoren.

Dichtgeslibt

"De tractoren zijn welkom in de binnenstad. Het is wel heel druk, dus mogelijk ondervindt het verkeer hinder. We adviseren iedereen het centrum van Leeuwarden te mijden", zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

"De binnenstad slibt behoorlijk dicht", constateert een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. "We waarschuwen de mensen die nog willen komen dat ze daar rekening mee moeten houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Het protest in Leeuwarden was niet aangekondigd, zo laten de gemeente en de provincie weten. "De hal is hier gevuld met boeren", vertelt een woordvoerder van de provincie Friesland.

"We begrijpen de emoties. Stikstofbeleid is ingewikkeld en abstract. Boeren houden de economie mede draaiende in Friesland, dus we begrijpen dat dit gevoelig ligt. Het raakt de mensen en daar hebben we graag een luisterend oor voor. Maar als provincie zijn we ook maar een onderdeeltje in een groter radarwerk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Van dixi tot koffie: zo werd razendsnel alles voor het boerenprotest georganiseerd

In Den Bosch zijn een stuk of 400 boeren met 50 tractoren aanwezig, schat een woordvoerder van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

"We hebben het gevoel dat er niet wordt geluisterd naar de boeren. In 2017 is in Brabant al strenger milieubeleid aangenomen. Dat gaat in 2022 in, maar vraagt aanpassingen aan de stallen en daar is een vergunning voor nodig. Die vergunning moet begin volgend jaar al zijn aangevraagd. Dat gaat natuurlijk nooit lukken. Er is landelijk zoveel onduidelijkheid over wat de boeren moeten doen. We willen dus uitstel van die maatregel."

Worstenbrood

Ondanks de onzekerheid is de stemming voor het provinciehuis volgens de woordvoerder positief. "Het is geen protest zoals vorige week op het Malieveld. De sfeer is goed en we hebben worstenbrood."

Het protest in Den Bosch. Het protest in Den Bosch.

Op 1 oktober vond het eerste grote boerenprotest plaats toen boeren vanuit het hele land naar het Malieveld reden om een signaal af te geven tegen het stikstofbeleid. Inmiddels is ook alweer een nieuw protest aangekondigd. Dat vindt op 16 oktober plaats. 

Hoe zat het ook alweer met stikstof?

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore