Vlag gestreken

Leerlingen Almere bedreigd om Coming Out Day, posters van muur gerukt

11 oktober 2019 11:16
De regenboogvlag Beeld © ANP

Commotie op een school in Almere. Daar waren via sociale media dreigementen geuit tegen een groepje leerlingen dat vandaag Coming Out Day wilde vieren met het hijsen van de regenboogvlag op het schoolplein. Zelfs de politie moest eraan te pas komen.

Woensdagochtend kreeg de school melding dat verschillende posters ter promotie van het vlagvertoon van de muren waren gerukt. Op die posters werd het hijsen van de vlag door wethouder Jerzy Soetekouw (Inclusiviteit) aangekondigd, maar ook uitleg gegeven over de verschillende geaardheden en seksuele interesses. In het onderzoek naar de daders kwam de school erachter dat de situatie was geëscaleerd op Instagram.

Dreigende toon

"Een groepje leerlingen had zich homofoob uitgelaten", zegt rector Merijn Sprenger van het Trinitas Gymnasium. "We hebben de jeugdagent ingeschakeld, met wie we goed contact onderhouden. We zouden op een later moment samen actie ondernemen tegen deze leerlingen, maar gedurende de dag veranderde de toon. Die werd harder, zo dreigend dat de politie heeft ingegrepen en bij een aantal leerlingen thuis is langsgeweest."

Het verhaal verspreidde zich snel en op de school ontstond een enorme onrust, zegt Sprenger. "Ouders waren bezorgd over de veiligheid van hun kinderen. Een aantal van hen heeft melding gemaakt bij de politie. De hele situatie staat ver af van het type school dat we zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coming out day in Drenthe: 'Ik kende niemand in mijn dorp die ook homo was'

Ondanks de ophef is Coming Out Day gewoon doorgegaan. "We hebben afgesproken dat de viering groter zou doorgaan dan aanvankelijk de bedoeling was. Als een statement. We kunnen niet tolereren dat die haat zou winnen", zegt Sprenger. Onder toeziend oog van bijna alle leerlingen, werd vanochtend de regenboogvlag gehesen door wethouder Soetekouw.

Vuist van liefde

Soetekouw spreekt van een indrukwekkende bijeenkomst. "Die heeft diepe indruk gemaakt op alle aanwezigen. Ik was zelf ook geëmotioneerd: boos en ontdaan over de bedreigingen, maar ik vind het ook mooi en krachtig dat we deze vuist van liefde hebben gemaakt. Almere is een stad waarin je jezelf kan zijn, wat je voorkeur ook is."

Zes leerlingen die het actiefst waren op Instagram hebben een 'time-out' gekregen. Zij waren vanochtend niet bij het hijsen van de vlag. Er loopt ook nog een traject bij de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trans vrouw overleeft schietpartij VS: 'Ik haat mensen zoals jij'

Coming Out Day

Voor het kabinet staat Coming Out Day in het teken van het taboe onder jongeren om over hun seksuele oriëntatie te praten. Jongeren die homo, lesbisch, bi, non-binair of transgender zijn, denken vier tot vijf keer vaker aan suïcide denken dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

"Door over je zoektocht en onzekerheden te praten tijdens het ontdekken van je seksuele oriëntatie kunnen we levens redden", zegt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. 

Op sociale media komen onder de hashtag #kweetnie boodschappen dat het niet erg is om te twijfelen over je seksuele oriëntatie. Bekende influencers vertellen op Instagram hun verhaal, en ze vertellen dat het niet erg is om nog niet te weten wie je bent of wat je voelt.

Verder is de website iedereenisanders.nl vernieuwd. Het is een platform waarop anoniem ervaringen kunnen worden gedeeld. De website heeft ook een gedeelte voor ouders met onder meer tips over hoe ouders het gesprek met hun kind kunnen aangaan en hoe zij hun kind kunnen steunen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore