'Dierenmishandeling'

Vleeskuikens te lang zonder voedsel: broederijen moeten aanpassen

11 oktober 2019 05:18 Aangepast: 11 oktober 2019 06:12
Vleeskuikens (archief)

Vleeskuikens die in een Nederlandse broederij uit het ei komen, lopen te lang zonder voedsel en water rond. Daarom moeten ruim tien grote vleeskuikenbroederijen nu hun systemen 'ingrijpend aanpassen'. Dat gaat miljoenen euro's kosten.

Dat schrijft De Volkskrant op basis van een nog niet gepubliceerd besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Schrikbarend veel meldingen' van misbruik kuikens in dagen voor Pasen

Jaarlijks vijfhonderd miljoen kuikens

Jaarlijks komen er in Nederland bijna vijfhonderd miljoen kuikens uit het ei. Voordat die op transport naar een pluimveebedrijf gaan, lopen ze eerst een paar dagen in broedkasten rond.

Omdat niet alle kuikens tegelijkertijd uit het ei komen, verstrijken er soms meerdere dagen voordat een kuiken op transport gaat. Tot die tijd krijgt zo'n kuikentje niets te eten of te drinken.

60 uur zonder voeding en water

De Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit (NVWA) hield altijd een maximale periode van 60 uur aan: binnen die tijd na het uitkomen moest een kuiken voeding en water krijgen. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vond in 2013 al dat die periode korter moest, maar kon dat niet onderbouwen met wetenschappelijk bewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister over vernietigend rapport NVWA: 'Dierenwelzijn staat niet centraal'

Kans op sterfte

Dat veranderde na een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Zij concludeerden dat de totale sterfte bij de vleeskuikens significant hoger ligt wanneer ze na 36 uur na het uitkomen geen water en voedsel krijgen.

Daarom besloot een rechter vorig jaar dat vleeskuikenbroederijen de kuikentjes binnen 36 uur te eten moeten geven. Dat betekent dat de bedrijven hun voedingssystemen 'ingrijpend' moeten veranderen. Per broederij zou het gaan om een investering van miljoenen euro's.

Termijn van vijf jaar

Ze hebben daarvoor vijf jaar de tijd gekregen. "Het is een heftige uitspraak met behoorlijke consequenties voor alle broederijen", zegt Ingrid de Jong van de WUR in de Volkskrant.

Hoewel Wakker Dier spreekt van 'de grootste overwinning op de bio-industrie sinds het aanvechten van de plofkip', gaat het toch nog in beroep tegen de termijn van vijf jaar die bedrijven gekregen. Die termijn is volgens de dierenwelzijnsorganisatie veel te lang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wakker Dier wil pijnstillers voor kippen: hoe weten we of een dier pijn heeft?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore