Mensenhandel bestrijden

Kabinet wil leeftijdsgrens alle prostituees verhogen naar 21

11 oktober 2019 04:36 Aangepast: 11 oktober 2019 10:32
Archieffoto. Beeld © ANP

Als het aan het kabinet ligt, moeten prostituees binnenkort een vergunning hebben en minimaal 21 jaar oud zijn. Ook voor pooiers en iedereen die financiële of zakelijke banden heeft met een sekswerker wil politiek Den Haag strengere regels.

Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet binnenkort presenteert. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van het AD hierover. Met het nieuwe wetsvoorstel hoopt het kabinet 'uitbuiting en mensenhandel' verder te bestrijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrip voor sekswerkers in de spreekkamer: 'Zal wel door je werk komen'

Leeftijdsgrens naar 21 jaar

Momenteel zijn er nog verschillende regels voor sekswerkers: in sommige gemeenten moet je minimaal 18 jaar oud zijn, elders is dat al 21. Het kabinet wil niet alleen dat de leeftijdsgrens overal gelijk wordt, maar hoopt ook een vergunningsplicht in te voeren.

Mensenhandel en uitbuiting zijn verboden, maar het kabinet wil, als het om de prostitutie gaat, nog een stapje verder gaan.  Pooiers en iedereen die financiële of zakelijke banden heeft met een sekswerker worden strafbaar als ze een 'financieel voordeel' halen uit het werk van prostituees, wanneer die geen vergunning hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

250.000 mailadressen bezoekers prostitutiesite gelekt

Betaalde seks helemaal verbieden

Eerder dit jaar riep een groep van ruim 40.000 actievoerders al op om betaalde seks helemaal te verbieden. De christelijk geïnspireerde jongerenbeweging wilde naar het zogenaamde Zweedse model: mensen die seks kopen of er aan verdienen zijn strafbaar. Mensen die in de prostitutie werken, zouden hulp kunnen krijgen.

Politiek Den Haag discussieert al jaren over de regelgeving rondom prostitutie. Meerdere wetsvoorstellen sneuvelden al in de Eerste en Tweede Kamer. Het huidige kabinet investeert wel veel in zogenaamde 'uitstapprogramma's', die sekswerkers moeten helpen aan een andere baan.

Uitstaptrajecten

Het afgelopen jaar heeft het kabinet veel geld besteed aan uitstapprogramma's voor mensen die in de prostitutie werken en daarmee willen stoppen. Het maakt niet uit of iemand vrijwillig als sekswerker werkt of gedwongen in de prostitutie is beland.

Hulpverleners horen wel een goede basiskennis te hebben bij iemand die niet vrijwillig voor het vak kiest of uitbuiting ervaart. Alle mensen die in de seksindustrie werken, moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid ondersteuning kunnen krijgen van hulpverleners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kabinet moet 10 miljoen extra stoppen in bestrijding mensenhandel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore