Vanaf 2022

Plan tegen zwerfafval: Kamer wil statiegeld op blikjes

11 oktober 2019 00:20 Aangepast: 11 oktober 2019 08:11
Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaan we vanaf 2022 statiegeld betalen voor blikjes. Want de toename van zwerfafval en het aantal blikjes in de natuur is volgens de ChristenUnie 'onacceptabel'.

Het plan om vanaf 2022 statiegeld te rekenen voor blikjes is afkomstig van de ChristenUnie, maar kan in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid. Zowel CDA als D66 hebben laten weten het voorstel te steunen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk in 2021 statiegeld op plastic flesjes

Bedrijfsleven krijgt nog één kans

"We geven het bedrijfsleven nog één kans om het zelf voor elkaar te boksen, maar bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. "Er is namelijk maar één systeem dat echt werkt en dat is statiegeld."

Het CDA was lang huiverig om statiegeld in te voeren op blikjes, maar is nu om. "Wij zien invoeren statiegeld inmiddels als een mogelijk middel om zwerfafval terug te dringen", zegt kamerlid Maurits von Martels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stop straatvervuiling door statiegeld op sigarettenfilter'

Meerderheid voor het plan

Linkse partijen zijn al langer voor het heffen van statiegeld. Daarmee is er een meerderheid voor het plan. "Eindelijk is statiegeld op plastic flesjes én blikjes in zicht", reageert GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger. "Dat is heel goed nieuws in de strijd tegen zwerfafval."

Staatssecretaris Van Veldhoven kondigde kort geleden al aan voorbereidingen te treffen voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes. Met statiegeld op blikjes gaat de Tweede Kamer een stap verder. De ChristenUnie brengt het voorstel in bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat volgende week.

Gevaar voor de dieren

Het zwerfafval is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook een gevaar voor dieren. "We kennen de voorbeelden van koeien die overlijden doordat ze stukjes blik in hun maag krijgen. Dat de hoeveelheid blik in natuur en in het zwerfafval toeneemt, maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten", vindt Dik-Faber.

Het bedrijfsleven krijgt eerst nog één kans om het aantal blikjes te reduceren. Als dat niet lukt, wil de Kamer dat het statiegeld per 2022 wordt ingevoerd. Statiegeld op plastic flesjes moet er per januari 2021 komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore