'Erdogan, terrorist'

Nederlandse Koerden demonstreren tegen Erdogan op Schiphol

10 oktober 2019 20:58 Aangepast: 10 oktober 2019 21:16
De Nederlandse Koerden op de luchthaven. Beeld © Stephano A. Stoffel

Meer dan honderd Nederlandse Koerden demonstreren vanavond tegen de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Dat deden ze eerst op Schiphol Plaza, het winkelgebied van de luchthaven.

"Niet veel later zijn ze door de marechaussee vriendelijk naar buiten begeleid", zegt verslaggever Roel Schreinemachers. De demonstranten staan nu voor de ingang. "Ze roepen onder meer 'Erdogan, terrorist'. Ook hebben ze veel spandoeken bij zich." 

Een woordvoerder van de Koerdische organisatie Democratisch Platform Nederland zei dat de betogers met hun actie proberen duidelijk te maken dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de aanvallen van de Turken in het noorden van Syrië. "Het is allereerst van groot belang dat het luchtruim boven het noorden van Syrië wordt gesloten, zodat de Turken er geen luchtacties meer kunnen uitvoeren", zei hij.

Meerdere betogingen

"We hopen dat Nederland zich daar internationaal sterk voor maakt." Eerder vanavond was er een betoging van Koerden in Arnhem. Zaterdagmiddag willen Koerden gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten

De militaire aanval van Turkije in het noordoosten van het buurland begon gisteravond. Volgens Erdogan zouden sindsdien 109 Syrisch-Koerdische strijders, die Turkije als terroristen beschouwt, zijn gedood. De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt.

'Meer dan 180 doelwitten geraakt' 

Volgens officiële Turkse bronnen heeft het leger al meer dan 180 militaire doelwitten geraakt. Gisteravond zijn ook grondtroepen het gebied binnengegaan dat Erdogan als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen de Koerdische milities moeten verdrijven.

In de gele gebieden wonen veel Koerden. In de gele gebieden wonen veel Koerden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore