Ga naar de inhoud
'Geliefd maar miskend'

Boeren hebben maar half door hoe populair ze zijn

Protesterende boeren konden vorige week onderweg naar Den Haag op veel steun rekenen. Beeld © ANP

Duizenden boeren op weg naar Den Haag zorgden vorige week voor de drukste ochtendspits in tijden. Toch gingen de duimen omhoog langs de kant van de weg en toeterden de filerijders om hun sympathie te tonen. De boeren voelen zich in het verdomhoekje gezet, maar lijken eigenlijk hartstikke populair. Wat is er aan de hand?

Boerin Dorien Benning werd er op de dag van het protest totaal verrast door alle steun. Ze deed niet mee, maar volgde alles op de voet. "We dachten dat zo'n beetje de helft van Nederland ons zag als milieuvervuilende en dierenmishandelende mensen."

Boer Jeroen van Maanen van actiegroep Farmers Defence Force, die ook het tweede boerenprotest van komende woensdag organiseert, weet inmiddels ook wel beter: veel Nederlanders willen de boer absoluut niet kwijt.

Driekwart
Lees ook:
Driekwart Nederlanders steunt tweede protest van boeren

Melkboer het populairst, Boer zoekt vrouw verbetert imago

Als de boeren in de cijfers waren gedoken, hadden ze al kunnen weten dat de gemiddelde Nederlander dol is op de boer:

  • Nederlanders geven de landbouw in hun land gemiddeld een 7,7, blijkt uit een onderzoek van de overheid uit 2017

  • Zo'n 60 procent van de ondervraagde Nederlanders beoordelen de landbouw zelfs met een 8 of hoger. Slechts 3 procent geeft een onvoldoende

  • Driekwart vindt het 'noodzakelijk' dat Nederland ook in de toekomst agrarische bedrijven heeft

  • Meer Nederlanders dragen de boeren een warm hart toe: 63 procent in 2017, versus 55 procent in 2015

  • De melkveehouderij krijgt met een 7,5 het hoogste cijfer, blijkt uit een representatieve steekproef uit 2012 van agrarisch vakblad Nieuwe Oogst

  • In dat onderzoek zeiden veel respondenten dat hun beeld van de agrariër is verbeterd, doordat ze meer weten over de sector. Als reden voor die verbetering noemen verschillende mensen het tv-programma Boer zoekt vrouw

'Boer is geliefd maar miskend'

Inderdaad, zegt reputatiedeskundige Paul Stamsnijder, boeren zijn geliefd. Maar volgens hem tegelijkertijd ook miskend. "Kijk naar het maatschappelijk draagvlak dat ze hebben, dat is niet stevig. Op het platteland wonen slechts 3 miljoen mensen en welke partijen zijn er nog voor de boeren behalve het CDA en de ChristenUnie?"

We leren op school dat het eten en drinken van de boer komt, maar boeren worden niet gepresenteerd als 'intelligent' of 'hoogwaardig', valt Stamsnijder op. "Terwijl een boerenbedrijf een hightech onderneming is, juist heel hoogwaardig dus. Zuivelproductie of het verwerken van vlees, dat is niet kneuterig. Een goeie boer is een goeie ondernemer."

Helemaal sinds Boer zoekt vrouw zit er een 'knuffelkant' aan de boer, ziet de reputatiedeskundige. "Maar aan de andere kant leeft het idee: die boeren hebben megastallen en gebruiken bestrijdingsmiddelen. We hebben een hogere waardering voor de boer dan voor de boerderij." 

Het echte boerenleven

Volgens boerin Benning komt het negatieve beeld dat mensen soms van boeren hebben door een 'gebrek aan kennis over het echte boerenleven'. De boerin krijgt vaak vragen en veel daarvan wijt ze aan 'negatieve berichtgeving' en video's van 'de antivleeslobby' over slecht verzorgde dieren. "Dan leg ik uit dat boeren goed voor hun dieren zorgen en dat wij hier met koeienmestvergisting en zonnepanelen ook groene energie opwekken voor 400 huishoudens", zegt ze.

Na het boerenprotest van 1 oktober kreeg ze een schoolklas op bezoek. Tijdens een rondleiding stelden de kinderen de vraag: "Moeten jullie nu weg?", waarop Benning antwoordde: "Hopelijk worden wij gespaard." Ze is vooral blij dat de klas uit interesse met de vraag kwam.

Zielig kalfje zonder moeder?

Aan andere gasten en bezoekers merkt Benning dat weinig mensen nog weten hoe het er bij de boer aan toegaat. "Ze kennen alleen het verhaal over hoe zielig het allemaal zou zijn." Over kalfjes die bij de moeder weggehaald worden, bijvoorbeeld.

Benning vertelt dat een pasgeboren kalfje op haar bedrijf een paar uur na de geboorte wordt weggehaald bij de moeder, omdat het volgens haar dan voor minder spanning zorgt. "Doe je dit na een paar dagen, dan is er wel veel stress bij de dieren", zegt de boerin. "Terwijl die koe echt niet meer omkijkt naar een kalf waar ze niet aan gehecht is geraakt. Gasten zien tevreden kalfjes en tevreden koeien en krijgen begrip voor de manier van werken."

'Luie mensen denken niet na over eten'

Melkveehouder Van Maanen van Farmers Defence Force is stelliger: "De mens is gemiddeld redelijk lui, gaat om vijf uur naar de supermarkt, sprokkelt zijn kostje bij elkaar en denkt helemaal niet na wie er dag en nacht voor aan het werk is. Iedereen wist vroeger wat honger was. Het belang van voedsel stond in een veel groter daglicht. Je kan nu zien wat overdaad aan voedsel met mensen doet. Mensen die hun hele leven eten gehad hebben, denken er helemaal niet over na."

Het echte probleem zit bij de overheid en de media, zegt hij. "Bepaalde mensen weten keer op keer de landbouw negatief in het nieuws te brengen en de discussie te framen. Het gaat te veel over fraude met kalveren, mestfraude, etcetera. Dat moet onpartijdiger en eerlijker."

Van
Lees ook:
Van dixi tot koffie: zo werd razendsnel alles voor het boerenprotest georganiseerd

Boze boeren: hebben ze een punt?

03:54
Nederlandse boeren kwamen begin oktober massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Is hun boosheid terecht?