Ga naar de inhoud
1500 per Nederlander

Voedsel in plastic: 26 miljard pakjes per jaar in Nederland

In coronatijd produceren we meer plastic afval. Beeld © ANP

Je kunt het je bijna niet voorstellen, want de aantallen zijn astronomisch groot: Nederlanders gebruiken jaarlijks in totaal ongeveer 26 miljard plastic verpakkingen. En dat is alleen nog maar om voedsel in te verpakken.

Per Nederlander zijn dat ruim 1500 stuks per jaar en zo’n vier per dag, heeft het ING Economisch Bureau uitgerekend.

Verandering noodzakelijk

Als er niets verandert, blijft het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland stijgen, waarschuwt ING. "Bevolkingsgroei zorgt namelijk voor een toename van circa 100 miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe doordat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht."

Kunststof
Lees meer
Kunststof theezakje? Plastic in je thee. 'Het zit overal'

Vijf minder per jaar

Volgens ING kunnen consumenten helpen voorkomen dat het gebruik van plastic voedselverpakkingen nog verder toeneemt. Als consumenten jaarlijks vijf plastic verpakkingen minder zouden gebruiken, kan dit de groei van het aantal plastic verpakkingen stuiten.

Maar volgens de onderzoekers is minderen met plastic makkelijker gezegd dan gedaan 'omdat het vaak ten koste van een stukje gemak gaat'.

Voor voedingsmiddelenproducenten is er vaak geen goed alternatief voor plastic. "Voor veel verse voedingsmiddelen zijn er nauwelijks alternatieven die qua voedselveiligheid, houdbaarheid, functionaliteit en prijs aan plastic kunnen tippen", zegt ING-econoom Ceel Elemans.

Microplastics in ons lijf: dit zijn de gevaren

02:26
Minuscule, vaak onzichtbare, stukjes plastic komen in de hele wereld voor en komen langs verschillende wegen ook in mensen terecht. Hoe kan dat? En wat zijn de gevaren?