Zorgen detailhandel

'Aantal gewapende winkelovervallen toegenomen'

10 oktober 2019 02:39 Aangepast: 10 oktober 2019 03:39
Een geënsceneerde overval (archiefbeeld).

Het aantal gewapende winkelovervallen is dit jaar toegenomen, constateert Detailhandel Nederland. In de eerste acht maanden van 2019 is het aantal overvallen met 8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

"En dan moeten de donkere maanden nog komen", zegt adjuct-directeur Bert van Steeg van de belangenvereniging van winkeliers in De Telegraaf. "Dat is de periode oktober tot en met december waarin we te maken krijgen met de meeste misdrijven." Volgens de cijfers van Detailhandel Nederland waren er dit jaar tot en met augustus 186 overvallen, terwijl dat aantal vorig jaar 172 bedroeg. 

Grote steden 

In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Tilburg was er sprake van een duidelijke stijging, hoewel het aantal overvallen in Rotterdam juist afnam: van 96 naar 81.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetballers overmeesteren gewapende overvaller in Rotterdam

Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie, begrijpt de bezorgdheid van de winkeliers. "Dat het toeneemt, kan ik niet ontkennen, maar het is absoluut nog een high impact crime die onze volle aandacht heeft", zegt hij. "Tegelijkertijd constateer ik ook dat andere zaken meer prioriteit krijgen. Dan kan het gebeuren dat de aandacht verplaatst naar terrorisme of verscherpte surveillances na een aanslag."

'Stijging is wrang'

Vergeleken met een jaar als 2011 is er nog altijd sprake van flinke verbetering. Toen werden er in een jaar 712 winkelovervallen gepleegd. Van Steeg van Detailhandel Nederland: "De nieuwe trend van stijging is wrang, omdat we zo op de goede weg waren. Je kunt niet verslappen in deze strijd."

Overvaltraining voor vakkenvullers

Het aantal overvallen op supermarkten stijgt. Inmiddels wordt gemiddeld twee keer per week een supermarkt overvallen. Medewerkers worden onvoldoende voorbereid op zulke overvallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore