Aangehouden

Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. opgepakt in Parijs

09 oktober 2019 21:12 Aangepast: 10 oktober 2019 07:30
De Pompekliniek in Nijmegen Beeld © ANP

De ontsnapte tbs'er Ronald van Z. die vorige week vrijdag verdween tijdens een begeleid verlof in Nijmegen, is opgepakt. Hij is in een internetcafé in Parijs aangehouden door de politie.

Bij de aanhouding werkten de Franse en Nederlandse politie samen. Naar verwachting keert Van Z. binnenkort terug naar Nederland. 

Dat bevestigt zijn advocaat Job Knoester tegenover RTL Nieuws. De 40-jarige tbs'er, die verbleef in de Pompekliniek in Nijmegen, was vrijdag aan het fietsen tijdens zijn verlof toen hij wegfietste van zijn begeleider. Maandag werd zijn volledige naam met foto verspreid. 

Jaar lang geen verlof

Knoester vertelt dat Van Z. nu in ieder geval een jaar lang niet meer met verlof mag. "Dat is een wettelijke bepaling." Ook verwacht hij dat Van Z. naar een andere kliniek zal gaan dan de Pompekliniek.

Maar welke kliniek dat dan zou moeten zijn, weet hij niet. "Alle klinieken zitten vol. Maar je moet een goede verhouding samen hebben om door te gaan. Die is er nu niet. Mijn cliënt had eerder ook al geklaagd over de behandeling die hij kreeg."

Zedendelinquent

Van Z. is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor enkele zedendelicten, waarbij hij via internet contact zocht met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen.

In twee van deze gevallen leidde dit tot ontuchtige handelingen. De slachtoffers en hun familieleden werden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van zijn ontsnapping. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, was druk bezig de man op te sporen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderd tips over ontsnapte zedendelinquent Ronald van Z.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore