Ga naar de inhoud
Opvolger Krikke

Johan Remkes definitief waarnemend burgemeester Den Haag

Johan Remkes Beeld © ANP

VVD'er Remkes is verkozen tot waarnemend burgemeester van Den Haag. Hij volgt daarmee tijdelijk Pauline Krikke op die afgelopen zondag haar vertrek aankondigde.

Commissaris van de Koning Jaap Smit had VVD-prominent Remkes naar voren geschoven, omdat de gemeenteraad iemand wil die 'rust brengt' en 'een bestuurlijk zwaargewicht' is.

Andere grote steden blij

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zien Johan Remkes als een goede waarnemend burgemeester van Den Haag. In een korte verklaring lieten Halsema, Aboutaleb en Van Zanen weten dat ze blij zijn met de keuze voor Remkes.

Het is de bedoeling dat Remkes tot volgend jaar aanblijft. In die tijd moet de Haagse politiek in rustiger vaarwater komen. Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een definitieve burgemeester wordt geopend.

Vertrek Krikke

Pauline Krikke stapte afgelopen weekend op als burgemeester van Den Haag omdat ze niet wil dat het debat over haar positie, 'het debat over de toekomst van Den Haag in de weg staat'.  

Haar positie was onhoudbaar geworden na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de vonkenregen met de nieuwjaarsnacht in Scheveningen. 

Politiek zwaargewicht

Remkes wordt gezien als een politiek zwaargewicht. De 68-jarige politicus was van 2002 tot en met 2007 Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarna was hij van 2010 tot en met 2018 Commissaris van de koning in Noord-Holland. Onlangs bracht hij als voorzitter van het adviescollege stikstofproblematiek een rapport naar buiten over de oplossingen van de stikstofproblematiek.