Ga naar de inhoud
Ziek door medicijnen

Gevaarlijke pijnstillers: minister komt met nieuwe maatregelen

Verpakkingen van het pijnstillend opiaat oxycodon. Beeld © ANP

Nieuwe maatregelen moet de problemen tegengaan rondom zware pijnstillers, zoals oxycodon. Minister Bruins van Medische Zorg presenteert vandaag onder andere een nieuwe website met betere voorlichting. De aanpak is nodig omdat de pijnstillers gevaarlijk zijn. Je kunt er verslaafd aan raken of eraan overlijden door een overdosis.

De minister heeft een half jaar onderzoek gedaan naar pijnstillers zoals oxycodon. Zijn conclusie: "De pijnstillers zijn niet onschuldig als je ze verkeerd gebruikt." Zowel patiënten als artsen moeten hier veel meer aandacht voor hebben, staat in een brief die hij naar de Tweede Kamer stuurde.

RTL Nieuws toonde eerder dit jaar aan dat steeds meer gebruikers verslaafd raken of zelfs overlijden door het gebruik van oxycodon. "In andere landen hebben we gezien dat dat tot vreselijke toestanden kan leiden", zegt Bruins daarover. "Dat willen we hier niet."

Zware
Lees ook:
Zware pijnstillers steeds groter probleem: aantal doden loopt op

Eén van de concrete stappen is de lancering van een nieuwe website: www.opiaten.nl. Op de site moeten patiënten en zorgverleners informatie kunnen vinden over verantwoord gebruik van zware pijnstillers.

Verder wil de minister dat er meer onderzoek gedaan wordt naar risicogroepen en alternatieve vormen van pijnbestrijding. Volgens Bruins is het gebruik van zware pijnstillers op zichzelf geen probleem. "Maar we moeten zorgen dat de goede informatie voorhanden is op het moment dat je dit soort medicijnen gaat gebruiken."

Oxycodon
Lees ook:
Oxycodon gevaarlijk? Vier vragen en antwoorden

Uit het onderzoek van de minister komen ook extreme situaties naar voren. Zo zijn er patiënten die voor 30.000 euro per maand aan zware pijnstillers declareren bij hun zorgverzekeraar. 

Vervalste recepten

Daarnaast ontvangt apothekersvereniging KNMP regelmatig meldingen van vervalste recepten. Het gaat dan vaak om opioïden als oxycodon. Om dat beter te kunnen herkennen, is een speciale handleiding opgesteld.

Afkickklinieken
Lees ook:
Afkickklinieken zien stijging oxycodonverslaafden: tientallen per maand

Ook zouden er signalen zijn dat er voor oxycodon en andere zware pijnstillers een zwarte markt bestaat in Nederland. Ook daar wil de minister nog meer onderzoek naar doen, waarbij onder andere de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, de politie en het Openbaar Ministerie gaan samenwerken.

Honderdduizenden gebruikers

Aanleiding voor deze maatregelen is de stijging van het oxycodongebruik: het aantal voorschrijvingen steeg in tien jaar tijd van 94.000 naar 484.000.

Sinds dit jaar lijkt er een kentering te zijn: in het eerste halfjaar van 2019 is het aantal voorschrijvingen licht gedaald. Bruins noemt dat 'een mooi eerste resultaat'. "Maar we zijn er nog lang niet."

Ziek
Dossier:
Ziek door medicijnen