Bewegen, eten, slapen

Vrouwen vinden het moeilijker om gezond te leven dan mannen

09 oktober 2019 13:31 Aangepast: 09 oktober 2019 14:45
De hogere btw heeft de dagelijkse boodschappen duurder gemaakt. Beeld © Getty Images

Vrouwen die willen werken aan een gezonde levensstijl vinden dat een stuk lastiger dan mannen. Vermoeidheid, stress, tijdgebrek, het huishouden: het zijn dit soort zaken waardoor het vrouwen minder goed lukt om bijvoorbeeld voldoende te bewegen of te slapen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, eerder bekend onder de naam TNS NIPO. Onder gezond leven verstaan we onder andere: regelmatig bewegen, gezonde voeding, genoeg ontspanning en een goede nachtrust.

Onvoldoende beweging en nachtrust

Ook mannen hebben moeite om gezond te leven, laten ze weten in het onderzoek. Bijna een derde (31 procent) van de mannen heeft bijvoorbeeld moeite om voldoende beweging vol te houden, maar bij vrouwen is dit percentage hoger: 45 procent vindt dat ze niet genoeg bewegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleine kinderen en ook nog sporten? Jazeker, vier keer per week, zegt Ruud

Ook zeggen meer vrouwen dan mannen dat ze het lastig vinden om voldoende nachtrust te krijgen. 28 procent van de vrouwen heeft hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen.

Vermoeidheid en stress

Vrijwel alle Nederlanders vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft geen poging doet om vaker die ontspanning op te zoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen zorgen voor minder nachtrust, maar dan wel alleen bij vrouwen

Zilveren Kruis, de opdrachtgever van het onderzoek, noemt het 'opvallend' dat er een paar tegenstrijdigheden zijn in de barrières die Nederlanders ervaren. Sommige Nederlanders lijken in een vicieuze cirkel te zitten. "Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en 30 procent voelt zich te moe om te ontspannen."

Volgens Hidde van der Ploeg, gezondheidswetenschapper bij het Amsterdam UMC, ligt de sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl vaak in het stellen van reële doelen. "Men wil direct een halve marathon lopen of vijf keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen."

Ruim voldoende

Hoewel Nederlanders kritisch zijn op onszelf als het gaat over een gezonde levensstijl, geven we onze eigen gezondheid een ruime voldoende: 7,2.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore