Waarschuwing

Brandwonden en blaren bij middelen tegen wratten

09 oktober 2019 11:14 Aangepast: 09 oktober 2019 11:17
Beeld © ANP

Een aantal producten om wratten te behandelen kan brandwonden veroorzaken. Het gaat om de producten Wratweg, Wrattentinctuur en merkloze oplossingen met monochloorazijnzuur.

Daarvoor waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. Dat zegt vier meldingen van brandwonden bij gebruik van de antiwrattenmiddelen te hebben ontvangen.

Twee daarvan behelzen brandwonden bij kinderen van zes en acht jaar oud. De brandwonden ontstonden nadat tegen het flesje was gestoten.

Niet op de huid eromheen

De producten bevatten monochloorazijnzuur (mca). Dat mag alleen op de wrat zelf worden aangebracht, niet op de huid eromheen. Wanneer dat toch gebeurt, kunnen brandwonden of blaren ontstaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Winden, wratten en een slechte adem: veel taboes bij de huisarts

Specialistische behandeling

In de richtlijnen voor huisartsen wordt het gebruik van monochloorazijnzuur niet aangeraden. Op de polikliniek dermatologie mag een wrat alleen onder begeleiding van een specialistische deskundige met trichloorazijnzuur (vergelijkbaar met monochloorazijnzuur) worden behandeld.

De middelen Wratweg, Wrattentinctuur en de merkloze oplossingen met mca zijn gewoon te koop bij de drogist. Deskundige begeleiding ontbreekt daar dus bij. Daardoor is volgens Lareb de kans op het ontstaan van brandwonden groot. 

Het centrum heeft de meldingen doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore